Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu’ndan Türkiye’nin desteklediği grupların ‘savaş suçu işlediği’ iddialarına yanıt

Çavuşoğlu’ndan Türkiye’nin desteklediği grupların ‘savaş suçu işlediği’ iddialarına yanıt

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Barış Pınarı” adı verilen askeri harekat sırasında Türkiye destekli silahlı grupların ‘savaş suçu işlediği’ iddiaları için “karalama politikası” yorumunda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi, ilk olarak söz alan Çavuşoğlu yaptıkları toplantıda Suriye’deki gelişmelerin tüm boyutlarıyla ele alındığını, “Soçi Mutabakatı” hakkında görüştüklerini, ayrıca Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine de yer verdiklerini kaydetti.

Maas ise “Aramızda önemli görüş ayrılıkları var fakat böyle bir durumda konuşmamız lazım” diye belirterek, “Ciddi bir diyaloğa ihtiyacımız var” dedi.

“Almanya için Türkiye çok önemli bir NATO müttefikidir. Biz şu anda bu savaşın çok uzun sürdüğünü görüyoruz, önümüzde kış var. Tekrar korkunç bir savaşın yaşandığı bir kış olup insanların acı çekmesini istemiyoruz.”

“Soçi Mutabakatı”nın sonuçlarını da ele aldıklarını belirten Maas, “Sağduyu ile adım atmalı ve Suriye’deki durumun istikrara kavuşması için çaba harcamalıyız. IŞİD ile mücadele sona ermiş değil. Mutabakat kapsamında ateşkesin sürmesi ve uzatılması çok önemli” dedi.

Maas ayrıca mutabakat temelinde Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’de kalıcı varlığı olmaması, bunun geçici bir statüko olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Bunu da konuştuk ve teyit ettik” ifadesini kullandı.

“Savaş suçu işlendiği” iddiaları

Soru-cevap kısmında Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük askeri operasyonunda Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte hareket eden ve ismini ‘Milli Suriye Ordusu’ olarak değiştiren Özgür Suriye Ordusu’nun ‘savaş suçu işlediği’ iddialarının sorulması üzerine Çavuşoğlu, “Ordumuz insani konularda en hassas ordudur. Güvenlik birimlerimiz insani konularda her zaman hassas olmuştur” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Özgür Suriye Ordusu’na ilişkin ise şunları söyledi:

“Harekat başladıktan sonra Türkiye’ye yönelik ve Özgür Suriye Ordusu’na yönelik çok ciddi karalama politikaları gördük.
“Kimyasal silah kullandığımız da iddia edildi. Geçmişteki görüntüler masaya konuldu. Trump bile ABD’nin önde gelen televizyon kanalının yalan yayını skandal olarak nitelendirdi.
“Özgür Suriye Ordusu’nu DEAŞ’lı (IŞİD) olarak nitelendirmek doğru olmaz. Milli Suriye Ordusu, DEAŞ’la mücadele ederken alkışlıyoruz, PKK ile mücadele ederken onları DEAŞ’lı yapıyoruz. Bu doğru bir yaklaşım değil.”

Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe
Previous post
İklim krizi ve ekolojik yıkıma karşı mitingin yasaklanması protesto edildi
Next post
Şili'de 1 milyonu aşkın kişi sokaklardaydı: Pinera “mesajı aldık” dedi, yasak kalktı