Ana SayfaGüncelCHP, HDP, SP, DP ve TİP’ten “alternatif yargı paketi”

CHP, HDP, SP, DP ve TİP’ten “alternatif yargı paketi”

HABER MERKEZİ – CHP, HDP, SP, DP ve TİP, iktidarın yargı paketine alternatif olarak ortak bir kanun ve anayasa değişikliği teklifi hazırladı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, teklifin Meclis’e sunulması için İYİ Parti’nin tutumunun beklenmesini istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Hakların Demokratik Partisi (HDP), Saadet Partisi (SP), Demokrat Parti (DP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) iktidarın ‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’ne alternatif olarak ortak bir kanun ve anayasa değişikliği teklifi hazırladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ortak hazırlanan “alternatif yargı paketi” teklifinin Meclis’e sunulması için İYİ Parti’nin tutumunun beklenmesini istedi. İYİ Parti’nin kararını önümüzdeki günlerde ileteceği belirtildi.

“Alternatif yargı paketi”ndeki teklifler

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre beş partinin ortak hazırladığı kanun ve anayasa değişikliği teklifi özetle şu düzenlemeleri içeriyor:

  • Hakim ve Savcılar Kurulu yerine Adalet Yüksek Kurulu kurulacak; üye sayısı 19 olacak, Adalet Bakanı’nın oy hakkı bulunmayacak. Kurul üyelerinin seçimini Yargıtay, Danıştay ve TBMM yapacak.
  • OHAL süresi 1 aya düşürülecek. OHAL döneminde anayasa değişikliği yapılamayacak.
  • Kamudan ihraç edilen ancak hakkında soruşturma veya kovuşturma açılmamış olanlar ile beraat kararı verilenler göreve iade edilecek, pasaportları geri verilecek.
  • Belediye başkanlıklarına kayyum atanması uygulaması kaldırılacak.
  • Gözaltı ve tutukluluk süreleri kısaltılacak. Ters kelepçe uygulaması yasaklanacak.
  • Yüksek güvenlikli ceza infaz kurumları ve çocuk kapalı ceza infaz kurumları kaldırılacak. Tek tip kıyafet düzenlemesinden vazgeçilecek.
  • “Cumhurbaşkanına hakaret” suçu kaldırılacak.

Ne olmuştu?

CHP, AKP’nin yargı paketi hazırlığının kamuoyuna yansımasının ardından çalışma başlatmıştı.

Bu kapsamda Ağustos ayı başında Meclis’te temsilcisi bulunan siyasi partiler ile Adalet Bakanlığı’na toplantı daveti gönderilmişti.

“Adil Yargılanma Hakkı Yasa Önerisi” başlıklı toplantılar için CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu görevlendirilmişti.

HDP, SP, DP ve TİP davete olumlu yanıt vermiş, 20 kurum ve kuruluştan temsilcilerin de katıldığı toplam 8 toplantı düzenlenmişti.

“Millet İttifakı” içinde yer alan İYİ Parti ise toplantı davetine “ret” yanıtı vermişti.

Previous post
OHAL ilan edildi: Şili'de öğrenciler ulaşım zamlarına karşı eylemde
Next post
Van ve Mardin’de kayyumların süresi iki ay daha uzatıldı; Mızraklı’nın itirazı reddedildi