Ana SayfaGüncelCHP kendi yargı paketini hazırladı: TMK ve KHK’liler için düzenlemeler öneriliyor

CHP kendi yargı paketini hazırladı: TMK ve KHK’liler için düzenlemeler öneriliyor

HABER MERKEZİ – CHP, AKP’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu ‘yargı reformu paketi’ne karşılık kendi paketini hazırladı. İfade özgürlüğü ile adil yargılanma hakkının güvence altına alınması için önerilerin bulunduğu pakette TMK ve KHK’liler için kimi değişiklikler öneriliyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Mayıs’taki ‘Yargı Reformu Stratejisi Programı’nda açıkladığı ‘yargı reformu paketi’ geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığı’na sunulmuştu.

Buna karşılık Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) kendi ‘reform paketi’ni hazırladığı bildirildi.

Sözcü gazetesinden Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre söz konusu paket CHP Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu koordinasyonunda hazırlandı.

Pakette, Anayasa’nın 14 maddesinin değiştirilmesinin yanı sıra toplam 10 kanunda yer alan 193 maddede değişiklik yapılması öneriliyor.

CHP’nin önümüzdeki hafta başında kamuoyuna açıklayacağı belirtilen paketteki kimi detaylar şöyle:

  • 1982 Anayasası’nın adil yargılanma hakkını kısıtlayan maddelerinin değiştirilmesi talep ediliyor. Adil yargılamayı sağlamak ve ifade özgürlüğünü güvence altına almak üzere 69 maddede değişiklik öneriliyor. Türk Ceza Kanunu (TCK) ve “Terörle Mücadele Kanunu”nda (TMK) toplam 13 maddede değişiklik isteniyor.
  • Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) “Adalet Yüksek Kurulu” olarak oluşturulması öneriliyor. HSK kanununun adının da yine “Adalet Yüksek Kurulu” olarak değiştirilmesi yine öneriler arasında. Ayrıca bu kanunda yer alan 20 maddede bazı değişikliklere gidilmesi talep ediliyor.
  • Pakette hasta tutukluların durumunun düzeltilmesi için “Cezaevi Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı” kanununda değişiklik yapılması öngörülüyor. Bu kanuna ilişkin 41 maddede değişiklik önerisi yer alıyor.
  • KHK ile görevden alınıp, haklarında 14 Temmuz 2018’e kadar herhangi bir soruşturma ya da kovuşturma yapılmamış olanların göreve iadesine ilişkin ilgili kanunlarda değişiklik talep ediliyor.
  • CHP ayrıca tutuklu askeri öğrencilerin durumuyla ilgili de kanun değişiklik teklifi hazırlıyor.

‘Yargı reformu paketi’ Meclis’e sunuldu: KHK’lilere pasaport için İçişleri Bakanlığı onayı şart koşuluyor

Previous post
Nadira Kadirova'nın avukatı: Savcılık gerekli araştırmayı yapmıyor
Next post
Irak’ta hükümet karşıtı eylemler: Yeşil Bölge'ye giriş yasaklandı, can kayıpları var