Ana SayfaGüncelDemirtaş: Günü geldiğinde kimse bağrına taş falan basmayacaktır, o bir kere olur

Demirtaş: Günü geldiğinde kimse bağrına taş falan basmayacaktır, o bir kere olur

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu ile tezkereye “evet” diyen muhalefetin tutumunu değerlendiren Selahattin Demirtaş, 31 Mart seçimleri öncesinde dile getirdiği “bağrına taş basma” sözünü ters yüz etti: “Hiç kimse bugünleri de unutmayacaktır elbette. Günü geldiğinde kimse bağrına taş falan basmayacaktır, o bir kere olur.”

HDP’nin önceki dönem eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu ile tezkereye “evet” diyen muhalefetin tutumunu değerlendirdi.

Yeni Özgür Politika’dan Yavuz Özcan’ın sorularını tutulduğu Edirne Cezaevi’nden avukatları aracılığıyla yanıtlayan Demirtaş, 31 Mart seçimleri öncesi dile getirdiği ve seçmenin sandığa giderek HDP dışındaki parti ve adaylara oy vermesinde etkili olan “Gerekirse bağrınıza taş basın” sözüne de göndermede bulundu.

“Hiç kimse bugünleri de unutmayacaktır elbette. Günü geldiğinde kimse bağrına taş falan basmayacaktır, o bir kere olur. Barış isteyen halka özeleştiri sorumluluğu, savaşın arkasında hizalanan muhalefettedir. Onların yerinde olsam Kürt halkını hafife almazdım. Bugünden başlayarak kendimi affettirmek için pratikte ikna edici adımlar atardım. Yoksa yarın geç kalınmış olabilir.
“Kürtler kimsenin marabası, kuyruğu ya da payandası değildir. Bu savaşa koşulsuz destek sunanlar halka özeleştiri borçludurlar. Kürtlere sadece savaşı ve ölümü reva görenleri, Kürtler de günü geldiğinde tanımazlar.
“Dünyanın bütün güçleriyle görüşmeyi ve müzakere etmeyi meşru sayıp sıra Kürtlerle diyaloğa gelince ‘Teröristlerle görüşme yapılmaz’ diyen iktidarı da muhalefeti de Kürtler hatırlayacaktır. Kürt siyaseti de ittifak politikasını sürdürecekse halkın bu hassasiyetini dikkate almalıdır. Bu kırılma giderilmeden mesafe kat edilemez diye düşünüyorum.
“HDP her koşulda demokrasi için mücadele etmeye devam eder. Kaybeden de HDP ve demokrasi güçleri olmaz. Barış yerine savaş politikalarını savunanların siyaseti, iktidarın yanında olan herkese kaybettirir.”

“Umutsuzluğa gerek yok”

“AKP yönetimi ve liderliği savaş politikası olmadan bir ay bile iktidarda kalamayacağını iyi biliyor. Dolayısıyla savaş, AKP’nin varlık nedenidir” değerlendirmesinde bulunan Demirtaş, ‘savaşın, iki tarafı keskin bir bıçak gibi’ olduğunu ekledi.

AKP’nin “bu haksız savaşı hiç kimseye anlatamadığını ve anlatamayacağını” belirten Demirtaş, söylendiği gibi savaşa “yüzde 90 oranına destek” olmadığını vurguladı.

Türkiye’nin iç ve dış politikasını Kürt karşıtlığından Kürtlerle iş birliğine dönüştürmesinin herkesin yararına olacağını belirten Demirtaş, “Ancak şu andaki zihniyetle bu imkansız gibi. Gerilim bir süre daha devam edecek maalesef” dedi.

“Türkiye nereye gidecek?” sorusuna ise Demirtaş’ın yanıtı şu oldu:

“Su akacak ve yatağını bulacak. Direnenler er geç kazanacaklar. Faşist blok kaybedecek, çökecek. Türkiye’de demokrasinin gelişme ihtimali çok daha güçlenecek. Yarınlar daha karanlık değil, aydınlıktır. Bunu görmek için çok nedenimiz var. Direniş varsa umut vardır, umut varsa zafer bir gün olacaktır.”

Partisine dönük baskılara işaret eden Demirtaş, “Ne bu zulümler yapanın yanına kar kalır ne de HDP geriletilebilir. Elimizde direnmek dışında bir seçenek yok. Umutsuzluğa gerek yok” dedi.


Röportajın tamamını buradan okuyabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Feminist bir demografiyi tartışmak: Jineoloji’nin yeni sayısı raflarda
Sonraki Haber
Maden işçileri: Direnişimizle tazminatlarımızı alacağız