Ana SayfaGüncelDerik Belediye Eşbaşkanı: Fiili olarak kayyumu yaşıyoruz

Derik Belediye Eşbaşkanı: Fiili olarak kayyumu yaşıyoruz

HABER MERKEZİ – Derik Belediye Eşbaşkanı Mülkiye Esmez, yapmak istedikleri etkinlik ve hizmetlere ilişkin kararların İlçe Kaymakamlığı’nın engeline takıldığına dikkat çekerek, “Fiili olarak kayyumu yaşıyoruz” dedi.

HDP yönetiminde bulunan Mardin’in Derik Belediyesi’nin birçok etkinliği, 31 Mart yerel seçimler öncesi belediyenin kayyumu olan İlçe Kaymakamı Hakan Kafkas’ın engeline takılıyor.

Kaymakamlık, ilk olarak Belediye Meclisi tarafından bir parka “Uğur Kaymaz” isminin verilmesine ilişkin kararı iade etmişti.

Derik Belediyesi tarafından bir süre önce yeni hizmet binasının açılışı da kaymakamlık engeline takılmıştı.

Yine, belediyenin kentin kimi yerlerine yerleştirmek istediği çöp kutuları ile 3 gün olarak planlanan “Zeytin Festivali” de kaymakamlık tarafından “uygun” görülmemişti.

Derik Kaymakamlığı’nın yanı sıra Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Mustafa Yaman da bir süre önce belediyeye verilen otobüsleri geri çekerek, iş makineleri ve cenaze aracına el koyulmuştu.

Her faaliyet için kaymakamlık izni zorunlu kılınıyor

Söz konusu engellemelere ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’a konuşan Belediye Eşbaşkanı Mülkiye Esmez, hayata geçirmek istedikleri hizmetler noktasında olumsuz uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti.

Her faaliyet için kaymakamlık izninin mecburi kılındığını aktaran Esmez, kentte geçtiğimiz yıllarda ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde zarar gören altyapı için gerçekleştirilen çalışmaların da polis kontrolünde yapıldığını ifade etti.

Esmez, çocuklara Kürtçe hikaye kitapları dağıttıkları sırada dahi polislerin peşlerinde gezdiklerini ve dağıtımını yaptıkları kitapları inceleyerek engel olunmaya çalışıldığını belirtti.

Belediyenin hizmet yeri olduğunu vurgulayan Esmez, çalışması yarım bırakılan yollar ve “güvenlik gerekçesi” ile kapatılan yolların açılması için gösterdikleri çabanın da kaymakamlık engeline takıldığını söyledi.

Mülkiye Esmez, esnafın ve halkın bu engellemeler nedeniyle mağdur olduğuna işaret etti.

HDP belediyeleri vasıfsız bırakılmak isteniyor’

Esmez, “Zeytin Festivali”ni engelleyen Derik Kaymakamlığı’nın benzer bir festival düzenlediğini hatırlatarak, ayrımcı bir uygulama ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

“Kaymakamlık kendisi festival yapıyor, sorun çıkmıyor. Midyat’ta festival düzenleniyor, izin veriliyor. Ama bizim belediyelerimiz olduğu zaman izin verilmiyor. Cizre’de, Nusaybin’de ve Kızıltepe’de biz bunları gördük.
“’Kayyum atanmamış’ denilse de fiili olarak kayyumu yaşıyoruz. Biz belediye olarak halka hizmet etmeye çalışıyoruz. HDP’nin belediyeleridir diye vasıfsız bırakmak istiyorlar. Çalıştırmak istemiyorlar. ‘İş yapmıyor, çalışmıyor’ diyebilmek için bunları yapıyorlar.”

Üstesinden geleceğiz’

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasıyla birlikte HDP’li ilçe belediyelerindeki faaliyetlerin durdurduğunu kaydeden Esmez, “Bu hizmetler halk için yapılması gereken hizmetler. Engellenmesi halkı cezalandırmaktır” dedi ve ekledi:

“Yine de ne yaparlarsa yapsınlar biz halkımız ile birlikteyiz ve çalışmalarımızı elimizden geldiğince sürdürmeye devam ediyoruz. Eksiklerimiz yönünden halkımızın bizi anladığını da biliyoruz. Bunların üstesinden de geleceğiz.”

Üçü büyükşehir 12 belediyeye kayyum

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri ile Erzurum’un Karıyazı ve Diyarbakır’ın Kulp ilçe belediyelerine 31 Mart yerel seçimlerinin ardından kayyum atanmıştı.

18 Ekim’de de Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin belediyelerine kayyum atanmıştı.

Son olarak Diyarbakır’daki Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’daki Erciş belediyelerine kayyum atanmasıyla beraber HDP’nin üçü büyükşehir olmak üzere toplam 12 belediyesine kayyum atanmış oldu.


Derik Kaymakamlığı, Zeytin Festivali’ni yasakladı

Previous post
İlk kez Ay’a bir astronot kadın ayak basacak
Next post
Gazeteci Mehmet Sıddık Damar da tahliye edildi