Ana SayfaGüncelDiyarbakır’da konuşan Temelli’den parlamenterlere ‘kayyum’ çağrısı

Diyarbakır’da konuşan Temelli’den parlamenterlere ‘kayyum’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Meclis’i 3 gün süreyle ‘boykot etme’ kararı alan HDP’nin Eş Genel Başkanı Temelli, Diyarbakır’da yaptığı konuşamada, “Tüm milletvekillerine çağrımızdır; bu zulme sessiz kalmayın. Yasalardan aldığınız güçle gereğini yapın. Yapmazsanız bilin ki, kayyum size de atanmıştır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), belediyelere kayyum atanması, belediye eşbaşkanlarının tutuklanması ile Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri operasyona gösterilen tavrı protesto etmek üzere dün Meclis çalışmalarını 3 gün boyunca boykot etme kararı almıştı.

Bunun ardından HDP, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinin Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde oturma eylemi ve basın açıklaması yaptı.

Eyleme HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, DTK Eşbaşkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ile HDP milletvekilleri katıldı.

Burada konuşan Temelli, polis ablukasına tepki göstererek, “Biz abluka altında yaşamayacağız. Ablukaları yıkacağız. Bizler burada halkımızla birlikte sokaklardayız. Bu kent bizim kentimiz” dedi.

Konuşmasının devamında 3 gün boyunca Meclis çalışmalarına katılmamaları yönünde aldıkları kararın ardından Diyarbakır’a geldiklerini ifade eden Temelli, şöyle konuştu:

“Parlamentoya uyarı ve protesto mesajı verdik. Ülkenin kentlerine kayyum atanırken, parlamentonun duyarsız ve kayıtsız kalması kabul edilemez.
“Parlamento öncelikle bu saldırıyı kendisine yönelik kabul etmeli ve inisiyatif almalı.
“Kayyum şiddettir, zülümdür. Bir faşist düzendir. Bu düzene her şeyden önce parlamenterler karşı çıkmalıdır.
“Bu yüzden 3 günlük eylemimizle tüm milletvekillerine çağrımızdır; bu zulme sessiz kalmayın. Kürt halkı arkanızdadır. Yasalardan aldığınız güçle gereğini yapın.
“Yapmazsanız bilin ki, kayyum size de atanmıştır. Bir an önce kayyumların kentlerimizden defolup gitmesini istiyoruz. Kentin sahibi Kürt halkıdır.”

‘Kayyum şiddetiyle tutukluyorlar’

Görevden alınarak yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın tutuklamasına da tepki gösteren Temelli, “12 belediye başkanımız tutuklandı. 2016’da Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’ya yapılan muamele, dün bir kez daha tekrarlandı” dedi ve ekledi:

“Kayyum şiddetiyle arkadaşlarımızı tutukluyorlar. Bir kişi bile kalsak bu düzene karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Baş: Kalbi Diyarbakır’da atan milyonlarca emekçi var

Temelli’nin ardından Erkan Baş da bir açıklama yaparak, “Maalesef Türkiye’de iktidar koltuğuna oturanlar, halkları birbirine düşmanlaştırmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Ama bütün Kürt halkı bilsin ki, Türkiye’de Kürtlerle barış, kardeşlik, dayanışma duygularıyla, kalbi Diyarbakır’da atan milyonlarca emekçi var. Ve onlar bu ablukanın kırılmasında görev üstleneceklerdir.”
Previous post
Evli olduğu kadını öldürüp, kayıp ihbarında bulunan erkek gözaltına alındı
Next post
AP'de gündem Türkiye: 'Gümrük Birliği askıya alınsın, yaptırımlar uygulansın'