Ana SayfaDünyaDSG’den “Soçi Mutabakatı’na uyulacak” açıklaması ve Rusya’ya çağrı

DSG’den “Soçi Mutabakatı’na uyulacak” açıklaması ve Rusya’ya çağrı

HABER MERKEZİ – Demokratik Suriye Güçleri’nden “Soçi Mutabakatı’nın uygulanması sonucuna varıldığı” açıklaması geldi. Yapılan açıklamada DSG’nin “Türkiye ve Suriye arasındaki sınırın uzağında, tüm Kuzey Suriye’de güçlerini yeniden düzenleyeceği ve yeni alanlara konuşlandıracağı” belirtildi. Bu kararın ise “vahşi saldırılar ve dökülen kanın durması için” alındığı kaydedildi.

Türkiye ile Rusya arasında 22 Ekim’de imzalanan Soçi Anlaşması’na dair Demokratik Suriye Güçleri’nden (DSG) yazılı bir açıklama geldi.

Açıklamada, mutabakatın kabul edilmeyen bazı maddeleri üzerinde tartışmalar yürütüldüğü kaydedildi.

Daha önce DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, ‘varılan mutabakatın kimi maddelerine ilişkin kaygılarını ve ortak fikirde buluşulması için diyaloglara ihtiyaç duyulduğunu’ Rusya’ya iletmişti.

DSG’den yapılan son açıklamada, “yürütülen tartışmalar neticesinde Türkiye’nin saldırılarının durması amacıyla anlaşması uygulanması sonucuna varıldığı” kaydedildi.

Açıklamada, DSG’nin “Türkiye ve Suriye arasındaki sınırın uzağında, tüm Kuzey Suriye ve Rojava Kürdistanı’nda güçlerini yeniden düzenleyeceği ve yeni alanlara konuşlandıracağı” belirtildi.

Bu yeniden düzenleme ve konuşlanmanın “vahşi saldırılar ve dökülen kanın durması için” yapılacağı kaydedildi.

Moskova’ya çağrı

Moskova’ya çağrı yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu’nu kendi sorumluluklarına sahip çıkmaya ve Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam’daki merkezi hükümet arasında yapıcı bir diyalogun temelini oluşturmaya çağırıyoruz” denildi.

“Halkın ve bölgenin kazanımlarının savunulmaya” devam edeceğinin de altı çizildi.

Soçi Mutabakatı

Fotoğraf: Twitter /@tcbestepe

Kuzeydoğu Suriye gündemiyle Rusya’nın Soçi kentinde, 22 Ekim’de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin’in görüşmesinin ardından 10 maddelik mutabakat metni açıklanmıştı.

Buna göre Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekatla girdiği bölgelerin doğu ve batısında 10 kilometrelik derinlikte -Kamişlo şehri hariç- yaklaşık 7 gün sonra Türkiye ve Rusya askerlerinin ortak devriye yapacağı kaydedilmişti.

Mutabakatın ardından açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Segey Lavrov, harekatın sonlandırılacağını belirterek, “Harekat sonlandırılıyor ve ileride her şey, Kürt birliklerinin, silah ve gereçlerinin çekilmesi ile ilgili olanlar da dâhil olmak üzere anlaşmaların ne derece uygulanacağına bağlı olacak” demişti.

Milli Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, “Mevcut harekat alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekat icra edilmesine gerek kalmamıştır” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca mutabakat gereğince Şam yönetiminin, Türkiye sınırı boyunca 15 gözlem noktası kuracağı duyurulmuştu.

Ancak Soçi’de Rusya ile Türkiye arasında varılan bu mutabakat sonrası operasyonun sonlandırıldığı ifade edilse de operasyon fiilen devam ediyor, bölgeden çatışma ve ölüm haberleri geliyor.

Previous post
Tutuklanan belediye eşbaşkanları Kayseri'deki cezaevlerine sevk edildi
Next post
Sophie Wilmès: Belçika'nın ilk kadın başbakanı olacak