Ana SayfaCezaevleriDünya Hasta Hakları Günü: Türkiye’de 457’si ağır bin 334 hasta tutuklu var

Dünya Hasta Hakları Günü: Türkiye’de 457’si ağır bin 334 hasta tutuklu var

HABER MERKEZİ – İnsan Hakları Derneği’nin tüm şubeleri, Dünya Hasta Hakları Günü dolayısıyla cezaevlerindeki hasta tutukluların durumuna dikkat çekti, bazı veriler paylaştı. Verilere göre, Türkiye cezaevlerinde 220 bin kapasiteye karşılık 280 bin mahpus bulunuyor, bunlardan 457’si ağır olmak üzere bin 334’ü hasta tutuklu.

Dünya Tabipler Birliği’nin 1981 yılında yayınladığı Lizbon Bildirisi ile ilk defa hasta haklarına dikkat çekilerek, bildiride yer alan hususlar neticesinde 26 Ekim’in Dünya Hasta Hakları Günü olarak kabul edilmesi kararlaştırılmıştı.

Bu kapsamda, İnsan Hakları Derneği (İHD) cezaevlerinde bulunan bini aşkın hasta tutuklu için basın açıklamaları düzenledi.

Hakkari

Hakkari Şube Başkanı Ferzende Taş yaptığı açıklamada, Türkiye cezaevlerinde 220 bin kapasiteye karşılık 280 bin mahpusun bulunduğunu, bunlardan da 457’sinin ağır olmak üzere bin 334 hasta tutuklunun olduğunu belirterek, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti.

“Aşırı kalabalık koğuşlar, sağlığa erişim hakkının engellenmesi, tek kişilik ve insanlık onuruna aykırı nakil araçları, kelepçeli muayene, revire geç çıkarılmalar, hastane sevklerinin ya geç yapılması ya da hiç yapılamaması, yetersiz iaşe bedelleri, ısıtılmayan ve havalandırılmayan koğuşlar, gün ışığından yeterince faydalandırılmaması, hapishanelerde yeterli doktor ve sağlık personeli bulundurulmaması, diyet yemeklerinin verilmemesi, temiz suya erişimde yaşanan problemler, atak geçirmesi riski yüksek ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan mahpusları tek kişilik yerlerde tutulması gibi uygulamalar hasta mahpusların yaşam hakkının ihlal edilmesine yol açabilecek uygulamalar arasında yer alıyor.”

Van

Van’da İHD Meclis Kurulu Üyesi Kasım Kalkan yaptığı açıklamada cezaevlerinde 2017 yılından bugüne kadar 44 hastanın yaşamını yitirdiğini, bunlardan 19’unun müdahalesi gereken hasta oldukları ancak müdahale edilmemesi sonucu yaşamlarını yitirdiğini söyledi.

Diyarbakır

Diyarbakır’da da İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu adına açıklama yapan avukat Yusuf Erdoğan, cezaevlerinde tespitlerine göre 457’i ağır bin 334 hasta tutuklunun bulunduğu belirterek, “Bu sayının daha çok olduğunu biliyoruz, Adalet Bakanlığı ilgili verileri kamuoyuyla ile son dönemde paylaşmamaktadır” dedi.

Batman

Batman’da ise İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi Mesut Aydın yaptığı açıklamada, cezaevlerinin tutuklular için yeni bir cezalandırma biçimi olamayacağını ifade ederek, tutukluların koşullarının yasaya uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

 F Oturumu: İsmet Akın serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle yaptığı F Oturumu’nun 396’ncı haftasında ağır hasta tutuklu İsmet Akın’ın durumuna dikkat çekildi.

Komisyon adına açıklamayı yapan Meral Nergiz Şahin, Akın’ın 2012 yılında Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde gözaltına alındığını belirterek, “Gözaltına alındığında ateşli silahla yaralı olduğu için Dicle Tıp fakültesine kaldırıldı ve ameliyat edildi. Yaklaşık bir ay sonra Diyarbakır D Tipi hapishanesine götürüldü. Hakkında 33 kez ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açılan İsmet Akın’ın yargılanması hala devam etmektedir. Tutuklandığı zaman, ateşli silahla ağır yaralandığı için sağ kaburgalarında kırık oluşmuş, bağırsakları delinmiş, karaciğeri parçalanmıştır” dedi.

Şahin, beş kez ameliyat edilen İsmet Akın’ın yaralarının hala kapanmadığını ve kanamaya devam ettiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“2016 Yılında Kırıkkale Hacılar F Tipi hapishanesine sevk edildi. 2018 yılında süresiz açlık grevine başlamıştır. 150 Gün açlık grevi sonrası sağlık sorunları daha da artmış, açık yarası iltihaplanmış, iltihapla birlikte sürekli kan akmaya başlamıştır. Açık yarası, 7 yıldır hala iyileşmeyen İsmet Akın’ın ayrıca şiddetli baş ağrısı, sık sık göz kararması şikayetleri yaşamaktadır.”

Meral Nergiz Şahin, Akın’ın üç kişilik hücrede tutulduğunu ve yemek yiyemediğini de belirterek şunları ifade etti:

“Açık yarası nedeniyle ameliyat olması ve hastane koşullarında tedavisinin yapılması gerekiyor. Ayrıca hapishane koşullarında yeterli ve gerekli tedavi şimdiye kadar gerçekleşmediği için serbest bırakılması gerekmektedir.”
Previous post
'Bebeğin cinsiyeti kız' bahanesiyle sistematik şiddet: Kadının bebeği öldü, erkeğe dava yok
Next post
İklim krizi ve ekolojik yıkıma karşı mitingin yasaklanması protesto edildi