Ana SayfaDünyaEkvador’da eylemler Moreno’ya geri adım attırdı

Ekvador’da eylemler Moreno’ya geri adım attırdı

HABER MERKEZİ – Ekvador’da altı kişinin hayatını kaybedip 937 kişinin yaralandığı eylemler sonrasında Devlet Başkanı Moreno geri adım attı. Akaryakıt fiyatları ve ulaşım ücretleri eski seviyesine inecek.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, yaklaşık iki haftadır süren protestoların tetikleyicilerinden biri olan IMF destekli akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırma planında geri adım atacağını duyurdu.

Moreno yeni planda ekonomik kaynakların en fazla ihtiyaç duyanlara yönlendirileceği sözünü verirken, sosyal medya üzerinden de “Barışı tercih ettik” yorumunu yaptı.

Kabile reisi Jaime Vargas da Salı gününden itibaren akaryakıt fiyatları ve ulaşım ücretlerinin eski seviyesine geleceğini duyurdu.

And Dağları ve Amazonlar bölgelerinden başkente gelen yerliler de gelişmelerin ardından yaşadıkları bölgelere otobüslerle dönmeye başladı.

Üniversite öğrencileri, belediye işçileri ve yerel halk ise gösterilerden geriye kalan yanmış lastikleri ve yerlerinden sökülmüş kaldırım taşlarını temizlemeye başladı.

Altı kişi hayatını kaybetti, 937 kişi yaralandı

Ülkenin resmi kamu denetçi kurumu Defensoria del Pueblo yayımladığı son bültenle, protestoların ağır bilançosunu duyurdu.

Protestolarda ülke genelinde 937 kişinin yaralandığı ve şimdiye kadar en az 6 kişinin öldüğü kaydedilen bültende tutuklanan ve gözaltına alınanların sayısının ise 1121’e ulaştığı belirtildi.

Ne olmuştu?

Ekvador’da 2017 yılında göreve gelen Devlet Başkanı Lenin Moreno, IMF ile yaptığı borç anlaşması sebebiyle yapılan düzenlemeleri 1 Ekim’de açıklamıştı.

Ekvador hükümeti Şubat ayında da IMF ile yaptığı borç anlaşması sonucunda IMF’nin kamu harcamalarının kısılması da dahil olmak üzere şartlarını kabul etmişti.

Ulaştırmacılara sağlanan akaryakıt sübvansiyonları kaldırılmış, ulaştırma işçileri 3 Ekim’de genel greve gitmişti.

Genel grev, işçi sendikaları, öğrenciler ve muhalif gruplarca da desteklenince ve protestolar ülke geneline yayılmıştı.

Büyüyen protestolar nedeniyle Moreno, Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edip başkenti geçici olarak taşımıştı.

Protestoların son günlerinde hükümet ‘provokatörler’ olduğunu belirterek orduyu gösterilere müdahale etmesi için sevk etmiş ve eylemler daha da büyümüştü.

Yerli kabile liderleri ile Pazar günü imzalanan anlaşma sonucu güvenlik gerekçesiyle Moreno’nun başkent Quito’yu terk etmesine yol açan protestolara son verilmişti.


Karınca, Euronews, AA
Previous post
Man Booker Ödülü Margaret Atwood ve Bernardine Evaristo'ya verildi
Next post
İşsizlik oranı yüzde 13,9'a yükseldi, istihdamda düşüş sürüyor