Ana SayfaManşetEmine Bulut cinayeti davası: Fedai Varan’a indirim uygulanmaması istendi

Emine Bulut cinayeti davası: Fedai Varan’a indirim uygulanmaması istendi

HABER MERKEZİ – Emine Bulut’u öldüren Fedai Varan’ın tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı. Varan’ın avukatı, Emine Bulut’un cinayetten iki saat önce çocuğuyla karakola sığındığını ve 29 dakika karakolda kaldığını ancak kolluk güçlerinin hiçbir işlem yapmadığını söyledi. Savcı, Varan’ın “canavarca hisle insan öldürmek” suçundan cezalandırılmasını ve indirim uygulanmamasını istedi. Duruşma 21 Ekim’e ertelendi.

Kırıkkale’de 4 yıl önce boşandığı Emine Bulut’u öldüren Fedai Varan’ın tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

“Canavarca hisle tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan sanık Fedai Varan duruşmada hazır bulundu.

Bulut ailesinin avukatlarının katıldığı duruşmaya bazı avukatlar ve kadınlar mahkeme salonunun küçük olduğu gerekçesiyle alınmadı.

Sanık Fedai Varan’ın avukatı Ersoy Aytaç, Emine Bulut’un cinayetten iki saat önce çocuğuyla karakola sığındığını ve 29 dakika karakolda kaldığını ancak kolluk kuvvetlerinin hiçbir işlem yapmadığını söyledi.

Aytaç, kolluk güçlerinin ihmalinin olup olmadığının soruşturulmasını istedi.

Kadın örgütlerinin davaya katılım taleplerine değinen Aytaç, şöyle konuştu:

“Biz katılma taleplerinin her şeyden önce karara bağlanmasını istiyoruz. Dosya kadın cinayeti değil, kasten adam öldürmek olarak geçiyor. Katılma talebinde bulunan örgütler bu davaya kadın cinayeti davası demekte, iddia makamı kasten adam öldürme demekte.
Bu yargılamanın başında ilk çözmemiz gereken bir durum. Bize göre yargılama yapılan suç kadın cinayeti dosyasıdır. Boşanmış olsalar da aile içi şiddet dosyasıdır. Başka bir ifade ile erkek şiddeti dosyasıdır.”

Varan susma hakkını kullandı

Sanık Fedai Varan ise susma hakkını kullandı.

Mahkeme başkanının iddianameyi okuması ardından yine susma hakkını kullanmak isteyen sanık, 19 Ağustos’ta konuyla ilgili ifade verdiğini kaydetti.

Bunun üzerine Fedai Varan’ın okunan ifadesinde, Varan’ın, Emine Bulut’u öldürdükten sonra babası Ahmet Bulut’u aradığı ve “Çocuğumu aldınız, ben de sizden kızınızı aldım” dediği belirtildi.

Emine Bulut’un başka bir suçtan cezaevinde bulunan kardeşi Bekir Bulut da duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Bekir Bulut, ifadesinin ifadesinde ablasının Varan’dan evlilikleri boyunca şiddet gördüğünü söyledi.

‘O kişi benim babam değil’

Duruşmaya farklı bir salondan SEGBİS ile bağlanan Emine Bulut’un kızı, mahkeme başkanının “Varan’dan şikayetçi misin?” sorusuna, “Şikayetçiyim” yanıtını verdi.

Ardından çocuk, cinayet günü yaşananları anlattı. Varan’a o kişi diye hitap eden çocuğa mahkeme heyeti ‘baban’ deyince çocuk “o kişi benim babam değil” diyerek karşı çıktı.

‘Cinayeti planlayarak işledi’

Ardından söz alan müdafi avukatı Turgay Özcan, Varan’ın bu cinayeti planlayarak işlediğini kaydetti.

“Bu cinayeti Fedai Varan planlayarak yaptı. Emine’yi katlettikten sonra ailesine ‘kahpelik yapıyordu diye katlettim’ diyorsa bir pişmanlık yok. Kendisi ben masumum diye kendini aklamaya çalışıyor. Emine Bulut şikayetçi olduğu her dosyada kızımın babası diyerek yapıcı davranmış. Karşı taraf sürekli Emine Bulut baskı altına alınmış, bu kadar şey ortadayken savunmayı iftiraya döndürmesin.”

Görüntüler izletildi

Mahkeme heyeti tanıkların ifadelerinin ardından Emine’nin katledildiği ana ait sosyal medyaya yansıyan görüntüleri mahkeme salonunda izletti.

Görüntüler izlenmeye başlandığı sırada Bulut’un annesi Fadime Bulut fenalaşırken, Bulut’un erkek kardeşi Kazım Bulut ise güvenlik koridorunu aşarak Fedai Varan’a saldırmaya çalıştı.

Salondan çıkarılan kardeş Kazım Bulut, “Emine yardım için size geldi  siz o zaman bir şey yapmadınız şimdi niye beni engelliyorsunuz?” diyerek  güvenlik güçlerine tepki gösterdi.

Olay anına ilişkin görüntülerinin izlenmesinin ardından duruşmaya 2 saat ara verildi.

Bulut’un ailesinin dinlenmesi ve olay anı görüntülerinin mahkemede izlenmesi ardından duruşma tanıkların dinlenmesi ile devam etti.

Savcı: İndirim uygulanmasın

İddia makamı da mütalaasını açıklayarak, Fedai Varan’ın “canavarca hisle kasten insan öldürmek” suçundan cezalandırılmasını istedi.

Savcı ayrıca, Varan hakkında “haksız tahrik” ve takdir indirimlerinin uygulanmamasını talep etti ve tutukluluğunu devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, mütalaaya ilişkin savunma için ek süre verilmesine ve Fedai Varan’ın tutukluluk haline devam kararı verdi.

Bir sonraki duruşma 21 Ekim’e erteledi.

Duruşma öncesi

Duruşma öncesinde Kadın Meclisleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kırıkkale Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya erkekler tarafından öldürülen akademisyen Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar, Fatma Şengül’ün kızı Açelya Şengül ve Merve Kotan’ın ablası Esra Kotan katıldı.

Burada konuşan Açelya Şengül, kadın cinayetleri durana kadar alanlarda ve adliyelerde olacağını belirterek, “Bugün Emine Bulut’un, yarın annemin davasında olacağız. 6284 yasası ne aman uygulanırsa bizler o zaman duracağız” dedi.

Ne olmuştu?

38 yaşındaki Emine Bulut’u 18 Ağustos tarihinde öldüren Fedai Varan, gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

“Canavarca hisle tasarlayarak öldürme” suçundan cezalandırılması istemiyle iddianame düzenlenen Varan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Fedai Varan, Kırıkkale’deki cezaevinden Bolu’daki F Tipi cezaevine nakledilmişti.

Emine’nin saldırıya uğradığı ana dair görüntü kayıtlarının sosyal medyadan paylaşılması üzerine, pek çok kesimden kadın cinayetlerine karşı tepki yükselmiş, kadınlara çeşitli kentlerde eylemler düzenlemişti.


Karınca, bianet, MA
Previous post
Vapurda kadınları cinsel tacize maruz bırakan erkek serbest bırakıldı
Next post
Royal Society of Biology yarışmasının en iyi kareleri