Ana SayfaManşetEmine Bulut Cinayeti Davası: Fedai Varan’a müebbet hapis cezası, avukatın tüm talepleri reddedildi

Emine Bulut Cinayeti Davası: Fedai Varan’a müebbet hapis cezası, avukatın tüm talepleri reddedildi

HABER MERKEZİ – Emine Bulut’u öldüren Fedai Varan’ın tutuklu yargılandığı davanın ikinci duruşmasında Varan “kasten adam öldürme” suçundan müebbet hapis cezası aldı, avukatlarının tüm indirim talepleri reddedildi.

Kırıkkale’de 4 yıl önce boşandığı Emine Bulut’u öldüren Fedai Varan’ın tutuklu yargılandığı davanın ikinci duruşması Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya, “canavarca hisle tasarlayarak öldürme” suçundan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan Fedai Varan ile Emine Bulut’un anne, babası, ailesi ve 81 ilden baro temsilcilerinin de olduğu çok sayıda avukat katıldı.

Emine Bulut’un cezaevindeki kardeşleri Mikail ve Bekir Bulut, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmada yer aldı.

Sanık avukatından beş talep

Sanık avukatı Ersoy Aytaç, kovuşturmanın genişletilmesine dair 5 talepleri olduğunu söyledi ve bunları şöyle sıraladı:

  • Kadın örgütlerinin davaya dahil edilmesi
  • dosya içeriğinin eksiksiz olarak tüm dijital verilerle birlikte sivil toplum kuruluşları ile paylaşılması
  • Sanığın sorgusundan sonra ilk celse dinlenen tanıkların tekrar dinlenmesi
  • Emine Bulut’un kızına uzman eşliğinde soruların yöneltilmesi
  • Polisler hakkında soruşturma açılması
“Emine Bulut’un, tahmini 10-15 dakika sonra camdan bakarak onu takipte olan boşandığı eşinin gitmiş olduğunu düşünerek polis merkezinden ayrıldığı belirtiliyor. Tutanak saati 15.00. Muhtemelen bu tutanak Emine Bulut karakoldan ayrıldıktan sonra tutulmuştur. Ancak ne zaman tutulduğu hiçbir zaman ispat edilemeyecek. Cinayetten sonra dahi tutulmuş olabilir.”

Avukat Aytaç, tutanakta imzası bulunan birisi komiser dört polis hakkında soruşturma açılması için Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını da belirtti.

Ardından söz alan sanık Fedai Varan ise “Taleplerimiz karşılanırsa konuşacağım” dedi.

Müebbet hapis cezası

Duruşmada savcı, mütalaasını açıkladı.

Mütalaada, sanık hakkında kamu davası açılması, takdiri indirim uygulanmaması, belirli haklardan yoksun bırakılması, tutukluluk halinin devamı istendi.

Mahkeme, Fedai Varan’a “kasten adam öldürme” suçundan müebbet hapis cezası vererek, avukatlarının tüm indirim taleplerini reddetti.

‘Şiddetin karşısında isyandayız’

Duruşma öncesi adliye önünde bir araya gelen Kadın Savunma Ağı ve Kadın Meclisleri üyesi kadınlar bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada Emine Bulut başta olmak üzere öldürülen kadınların isimlerin yer aldığı kağıtlar yere bırakıldı.

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre burada konuşan Kadın Savunma Ağı’ndan Buse Üçer, “Herkesin gözü önünde katledilen Emine Bulut ‘ölmek istemiyorum’ diye haykırıyordu” dedi ve şöyle devam etti:

“KADEM davayı takip ediyor gibi gözükmektedir. Ama kadın mücadelesinin ilkesine saldırı yapılırken neredeydiniz, 12 yaşındaki çocukla evlenme fetvası verilirken neredeydiniz? Sokaklarda tedirgin yürüyen, saldırıya uğrayan biziz. Bu şiddetin karşısında isyandayız.
Ceren Damar’ın, Nevin Yıldırım’ın, Şule Çet’in isyanıyız. İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı kanun bizim için yaşamsal niteliktedir. Erkek şiddetine karşı mücadele hepimizin mücadelesidir. Tüm kadınları Emine Bulut’un çığlığını savunmaya çağırıyoruz.”

Kadın Meclisleri adına konuşan Ayşen Ece Kavas da İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere 6284 sayılı kanunun etkin kullanılması gerektiğini vurguladı.

“Eğer kanunlar uygulanmış olsaydı kadınlar hayatta olacaktı. Kadınlar karakola gittiklerinde, ölümle tehdit edildiklerini söylediklerinde o ihbarları dikkate almayan herkes bu cinayetlerinden sorumludur. Eğer bu davada adalet sağlanırsa kadın cinayetlerinde adım atmış olacağız. Adaletin sağlanması için buradayız.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Maden işçileri 17 gündür hakları için direnişte: "Ya hep beraber ya hiçbirimiz"
Sonraki Haber
Avustralya'da gazeteler basın özgürlüğü için ilk sayfalarını kararttı