Ana SayfaGüncelErdoğan: Minbiç’te bulunmak için Rusya ile anlaştık

Erdoğan: Minbiç’te bulunmak için Rusya ile anlaştık

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demokratik Suriye Güçleri Komutanı Mazlum Kobani’nin Türkiye’ye ‘teslim edilmesini’ isteyeceklerini söyledi. Erdoğan ayrıca, Rusya ile Minbiç’te bulunmak üzere anlaşmaya vardıklarını da belirtti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT’de katıldığı programda, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobani (Ferhat Abdi Şahin) Türkiye’ye ‘teslim edilmesini’ istediklerini dile getirdi.

Kobani’nin ‘kırmızı bültenle’ arandığını savunan Erdoğan, “ABD’nin bu adamı bize teslim etmesi lazım. Bugün Adalet Bakanıma da söyledim, onlar da bu adamı isteyecekler. Böyle bir çalışmanın gayreti içerisindeyiz” diye konuştu.

Erdoğan’ın bu açıklaması, aralarında Lindsey Graham’ın da bulunduğu ABD’li senatörlerin, Kobani’ye vize verilmesi için ABD Dışişleri Bakanlığı’na mektup göndermesi sonrası geldi.

Cumhurbaşkanı, Rusya ile Minbiç’e (Münbiç) ilişkin yeni bir anlaşma yaptıklarını da söyledi.

Erdoğan, Minbiç’in kuzeydoğusunda 5 kilometreye 19 kilometre genişliğinde bir alanda bulunmak için Rusya ile anlaşmaya vardıklarını ifade etti.

Bu alanın ‘gözlem noktası’ gibi olacağını kaydeden Erdoğan, “Münbiç’te aşiretler diyor ki ne olur gelin. 5×19 kilometre böyle bir durumda adeta gözetleme kulesi gibi bir imkanı elde etmiş olduk. Münbiç’te Türk orduları olarak bir gözetim, kontrol durumumuz olacak. Tel Abyad’dan (Gire Sipi) Cerablus’a doğru 10 kilometre derinliğinde bir barış koridorunu açmış olduk” dedi.

“Soçi Mutabakatı”

22 Ekim’deki 6 buçuk saatlik Putin-Erdoğan görüşmesinin ardından varılan mutabakat, Türkiye’nin operasyon yürüttüğü Serekaniye (Resulayn) ve Gire Spi (Tel Abyad) arasındaki yaklaşık 120 kilometrelik alanda ordusunu bırakmasını temin ediyor.

Mutabakat, sınırın diğer bölümlerine ise Rusya ve Suriye güvenlik güçlerinin girmesini öngörüyor. Bunun gerekçesi olarak da mutabakatta “YPG’nin 30 kilometre güneye çekilmesini sağlamak” ifadesi yer alıyor.

Gül’den ‘Kobani’ açıklaması

Öte yandan Erdoğan’ın ardından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Mazlum Kobani’ye dair açıklamalarda bulundu.

“Bu kişiyle ilgili ABD’ye girmesi halinde yakalanıp Türkiye’ye iadesi gerekmektedir. ABD de bu iade sözleşmesinin tarafı olduğu için ABD’nin terör elebaşı yöneticisini iade etmesi gerekmektedir. Geçici tutuklama için ayrıca yazışma yapılacak.”



Önceki Haber
Van'da askerleri taşıyan araç devrildi: İkisi ağır 26 yaralı
Sonraki Haber
Karınca’nın vizyon seçkisi: 'Cinayet Süsü', 'Çarpıcı Kız' ve 'Deri Ceket'