Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ABD’ye “yaptırım” ve “1915” tasarıları tepkisi

Erdoğan’dan ABD’ye “yaptırım” ve “1915” tasarıları tepkisi

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’ye Türkiye’ye yönelik tasarılarla ilgili tepki göstererek, “Bu atılan adımın hiçbir kıymeti harbiyesi yok, bunu tanımıyoruz” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu.

ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen iki yasa tasarısına tepki gösteren Erdoğan, “(Tasarılar) ABD kamuoyunda ülkemiz aleyhine oluşan hava kullanılarak geçirildi. Fırsatçılık yapıldı” dedi.

ABD’ye seslenen Erdoğan, “bu atılan adımın hiçbir kıymeti harbiyesi yok, bunu tanımıyoruz” diye de ekledi.

Temsilciler Meclisi’nde Ermeni Soykırımı’nın tanınmasına ilişkin Erdoğan, “Dedik ki, bu iş tarihçilerin, arkeologların işidir. Görevlendirelim onlar bu çalışmayı yapsınlar. Bu işe bir siyaset gömleği giydirilmesin. Arşivlerimizde 1 milyonun üzerinde belge var. Ermeniler bugüne kadar herhangi bir arşiv sunamadılar. Yok ki sunsunlar” diye konuştu.

Yaptırım talebiyle ilgili olan tasarıya ilişkin ise Erdoğan, şu tepkiyi gösterdi:

“Hiçbir tutarı olmayan bu tasarıyı da şiddetle reddediyoruz. ABD bir FETÖ’ye mahkum olacak kadar küçüldü mü? Kalkıp da 400 dönüm arazi tahsis ettiğimiz bu adamın Adalet Bakanlığımız 90 koli suç raiyası gönderdi. İnceleyin. Bakmıyorsunuz terörist başını ülkenizde saklıyorsunuz.
“Bu sizin özel olarak değerlendirme noktasında kullandığınız bir namivela mıdır? Bundan size bir fayda gelmez. Ya bunu bize teslim edeceksiniz, ya da bizden suçluların iadesi konusunda bir iade beklemeyin.”

‘Soçi Mutabakatı’

Konuşmasında ‘Soçi Mutabakatı’na da değinen Erdoğan, Tel Abyad (Gire Spi) ile Resulayn (Serekeaniye) arası kontrol altında tutuklarını hatırlatarak, “Bizim için yeterli mi değil” dedi ve “Bir diğer önemli adım da, Tel Rıfat’ın batısına doğru Kobani” diye ekledi.

Erdoğan, Kobani’nin de kontrolleri altına girmesi gerektiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile birlikte devriye çalışmasına başlayacaklarını ve sınırdan güneye doğru 7 kilometre derinlikte devriye çalışmasını sürdüreceklerini de belirtti.

Erdoğan, “Cuma günü Ruslar ile devriyeyi başlatıyoruz. Saldırılar sürerse kendi harekatımızı gerçekleştirme hakkımızı saklı tutuyoruz” diye konuştu.

ABD’ye gidecek mi?

Erdoğan, yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“ABD’ye gidecek misiniz?” diye sorulan Erdoğan, “Şu an henüz kararımı vermedim. Soru işaretleri var” şeklinde yanıt verdi.

Yasa tasarılarında neler var?

Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yasa tasarılarından biri, Türkiye’ye Kuzeydoğu Suriye’deki operasyonu nedeniyle yaptırımlar uygulanmasını içeren teklif.

Tasarı bazı bakanların yaptırım listesine alınması ile TSK’nin silah ve finansmana erişimine kısıtlamalar getirilmesini öngörüyor. Ayrıca yasanın yürürlüğe girmesi durumunda Erdoğan’ın mal varlığına dair rapor hazırlanacak.

Diğer kabul edilen tasarıda ise 1915 “Ermeni Soykırımı” olarak tanınıyor.


ABD Temsilciler Meclisi Türkiye’ye yaptırımı onayladı, Ankara tepkili

ABD Temsilciler Meclisi, Ermeni Soykırımı’nı tanıdı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ressam kadınlar Sur sokaklarını dengbej ve Şahmeran figürleriyle renklendiriyor
Sonraki Haber
IŞİD operasyonları: “21 ilde 100 kişi gözaltına alındı”