Ana SayfaGüncelErdoğan’dan Fırat’ın doğusu açıklaması: Kaybedecek tek bir günümüz dahi yok

Erdoğan’dan Fırat’ın doğusu açıklaması: Kaybedecek tek bir günümüz dahi yok

HABER MERKEZİ – TBMM yeni yasama dönemi açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile yürütülen ‘güvenli bölge’ çalışmalarına değinerek, “Fırat’ın doğusunda arzu ettiğimiz neticelerin hemen hiçbirine ulaşamadık” dedi ve ekledi: “Türkiye’nin artık bu konuda kaybedecek tek bir günü dahi yok.”

Meclis, kapılarını 2 buçuk ay sonra yeniden açtı.

TBMM Genel Kurulu’nda düzenlenen özel oturumda, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir konuşma yaptı.

Kuzey ve Doğu Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolünde olan bölgeye operasyon mesajı veren Erdoğan, ABD ile yürütülen ‘güvenli bölge’ çalışmalarına değindi.

“Her yolu denedik, ziyadesiyle sabırlı davrandık” diyen Erdoğan, Fırat’ın doğusuna ilişkin şu mesajları verdi:

“Ancak özellikle Fırat’ın doğusunda bu yöntemle arzu ettiğimiz neticelerin hemen hiçbirine ulaşamadık. Türkiye’nin artık bu konuda kaybedecek tek bir günü dahi yoktur.
“Geldiğimiz noktada kendi yolumuza devam etmekten başka çaremiz kalmamıştır.
“Menbiç de dahil, Fırat nehrinden Irak sınırına kadar 30 kilometre derinliğindeki güvenli bölgede 2 milyon kişiyi iskan ettirmeyi planlıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘bu adımı atmak mecburiyetindeyiz’ dedi ve ekledi: “Kendi yolumuzu açarız, nitekim şu anda açmaya da başladık.”

Suriyeli mülteciler

Konuşmasında Suriyeli mültecilere de değinen Erdoğan ayrıca, şunları söyledi:

“Milyonlarca sığınmacıyı ilanihaye kendi topraklarımızda misafir etmeye devam etmek gibi bir düşüncemiz yoktur. Yaklaşık 8 yıldır ülkemizde misafir ettiğimiz bu insanların evleri, yurtları, vatanları zaten vardır.
“Bize düşen sığınmacıların bir an önce kendi ülkelerinde hayatlarını sürdürebilecekleri güvenli bir iklimi oluşturmaktır.
“Suriye’deki mevcudiyetimizin tek sebebi sınırlarımıza yönelik terör tehditlerinin ülkemizdeki sığınmacıların geri dönüşünü de engelleyen bir bariyer haline dönüşmüş olmasıdır.”

Ankara’dan ‘güvenli bölge’ baskısı

Ankara, Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolünde bulunan Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında ‘güvenli bölge’nin hızlı bir şekilde oluşturulması için uzun bir süredir ABD’ye baskı yapıyor.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda ‘güvenli bölge’nin bir an önce oluşturulacağını belirtmiş, “Eylül’ün son haftasına kadar Fırat’ın doğusundaki güvenli bölge oluşumunu kendi istediğimiz şekilde fiilen başlatmakta kararlıyız” demişti.

Erdoğan, ‘güvenli bölge’nin oluşturulmaması halinde ise Suriyeli mülteciler konusunda “Oldu oldu, olmadı biz de kapıları açmak zorunda kalırız” diye konuşmuştu.

Ankara’nın ABD’ye verdiği ‘mühlet’ dün itibarıyla sona ererken, operasyona karşı olduğu yönünde açıklamalar yapan ABD ise bir dizi görüşme sonrası Türkiye ile “Müşterek Harekat Merkezi” kurulması konusunda mutabık kalındığını duyurmuştu.

Meclis’in ilk gündemi ‘yargı paketi’

Meclis’in yeni dönemdeki ilk gündemi ise hükümetin ‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’ kapsamında sunduğu 39 maddelik yasa teklifi olacak.

AKP tarafından dün Meclis Başkanlığı’na sunulan teklifin bu hafta Adalet Komisyonu’nda ele alınması bekleniyor.


‘Yargı reformu paketi’ Meclis’e sunuldu: KHK’lilere pasaport için İçişleri Bakanlığı onayı şart koşuluyor


Bahçeli ve Akşener açılışa katılmadı

Öte yandan MHP lideri Devlet Bahçeli, üst solunum yolları enfeksiyonu nedeniyle TBMM’deki yeni yasama yılı etkinliklerine katılamadı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, etkinlik öncesi yaptığı açıklamada “Sayın Devlet Bahçeli’nin istirahatleri, doktorlarının tavsiyesi üzerine birkaç gün daha uzatılmıştır” demişti.

TBMM açılışına Bahçeli’nin yanı sıra İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de sağlık sorunları nedeniyle katılamadı.

TBMM açılışını izleyen BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın aktardığına göre, Erdoğan’ın Meclis’e girişi sırasında AKP’li ve MHP’li vekiller ayakta alkışlarken, İYİ Partili vekiller sadece ayağa kalktı. CHP’li ve HDP’li vekiller ise ayağa kalkmadı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dersim'de gözaltına alınan HDP'liler ve İHD Şube Başkanı serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Diyarbakır'da mültecileri taşıyan minibüs şarampole yuvarlandı