Ana SayfaGüncelErdoğan’dan Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı, DSG’den yanıt

Erdoğan’dan Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı, DSG’den yanıt

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 50+1 tartışmalarına ilişkin yeni bir açıklama yapan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhurbaşkanının seçilme oranının yüzde 50’den 40’a düşürülmesiyle ilgili ne düşüncemiz ne niyetimiz ne planımız ne de çabamız söz konusudur” dedi. Erdoğan, Fırat’ın doğusuna operasyon için gerekli talimatların verildiğini de belirterek “Hem karadan hem havadan bu harekatı yürüteceğiz” dedi. Erdoğan’ın sözlerine yanıt veren DSG ise “her türlü tahrik amaçlı saldırıyı topyekûn bir savaşa dönüştürmekte tereddüt etmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda geçerli olan yüzde 50 barajının yüzde 40’a çekilmesine açık kapı bırakan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yeni bir açıklama geldi.

Daha önce muhalefet tarafından Meclis’e getirmesi halinde teklifi değerlendirmeye ve tartışmaya açık ve hazır olduklarını söyleyen Erdoğan, son açıklamasında seçim barajının düşürülmesiyle ilgili çabalarının olmadığını söyledi.

Partisinin Kızılcahamam’da gerçekleştirilen 29. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Erdoğan, özetle şu değerlendirmelerde bulundu:

“Cumhurbaşkanının seçilme oranının yüzde 50’den 40’a düşürülmesiyle ilgili ne düşüncemiz ne niyetimiz ne planımız ne de çabamız söz konusudur.
“Yüzde 50 seçilme yeterliliği yeni sistemin adeta omurgasıdır.
“Türkiye’de bir daha hiçkimsenin küçük bir azınlığa veya vesayete dayanarak millete zulüm etmemesi için bu oranı korumanın gerekli olduğuna inanıyoruz.”

Yüzde 50+1 tartışmaları

Mevcut sistemde Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için oy kullanılan seçimde ilk turda yüzde 50+1 oy oranını geçen aday olmaması durumunda ikinci tur 15 gün sonra yapılıyor.

Cumhurbaşkanının ilk turda seçilmesini sağlamak üzere yüzde 50+1 barajı şartının kaldırılması ve seçimlerin iki tur yerine tek turda sonuçlandırılması konusu gündemde.

Euronews’in haberine göre bu uygulama dünyada Bosna-Hersek, Kamerun, Ekvator Ginesi, Güney Kore, Filistin, Panama, Singapur, Tayvan, Tunus, Venezuela, İzlanda, Honduras, Ruanda gibi ülkelerde geçerli. Ancak ABD Başkanlık sisteminde iki turlu seçim söz konusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçimindeki barajın düşürülmesiyle ilgili “muhalefetten herhangi bir talep gelirse bunu değerlendirmeye, tartışmaya açık ve hazır olduklarını” ifade etmişti.


Erdoğan: Amacımız Fırat’ın doğusunu da barış pınarlarıyla sulamak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada Fırat’ın doğusuna operasyon için gerekli talimatların verildiğini de duyurdu.

“Hazırlıklarımızı yaptık, harekat planlarımızı tamamladık, gereken talimatları verdik. Kararı verilen ve süreci başlamış olan barış pınarlarının önünü açma vakti belki bugün, belki yarın denebilecek kadar yakındır. Hem karadan hem havadan bu harekatı yürüteceğiz.”

‘Güvenli bölge’ planının Suriyelilerin eve dönüşü için en makul ve insani yol olduğunu da savunan Erdoğan, “Amacımız Fırat’ın doğusunu da barış pınarlarıyla sulamaktır. Bu bölgede 2 milyon kişiyi iskan etmeyi planlıyoruz” dedi.

DSG’den Erdoğan’a yanıt

BBC Türkçe’nin Reuters’dan aktardığı habere göre, Demokratik Suriye Güçleri ise Erdoğan’ın Fırat’ın doğusuna yönelik mesajlarının ardından yaptığı açıklamada “Suriye’nin kuzeydoğusundaki bölgelerini savunmak için her türlü tahrik amaçlı saldırıyı topyekün bir savaşa dönüştürmekte tereddüt etmeyeceklerini” söyledi.

Ankara’dan ‘güvenli bölge’ baskısı

Ankara, Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolünde bulunan Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında ‘güvenli bölge’nin hızlı bir şekilde oluşturulması için uzun bir süredir ABD’ye baskı yapıyor.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda ‘güvenli bölge’nin bir an önce oluşturulacağını belirtmiş, “Eylül’ün son haftasına kadar Fırat’ın doğusundaki güvenli bölge oluşumunu kendi istediğimiz şekilde fiilen başlatmakta kararlıyız” demişti.

Erdoğan, ‘güvenli bölge’nin oluşturulmaması halinde ise Suriyeli mülteciler konusunda “Oldu oldu, olmadı biz de kapıları açmak zorunda kalırız” diye konuşmuştu.

Ankara’nın ABD’ye verdiği ‘mühlet’ 30 Eylül itibarıyla sona ererken, 1 Ekim’de TBMM yeni yasama dönemi açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile yürütülen ‘güvenli bölge’ çalışmalarına değinerek, “Fırat’ın doğusunda arzu ettiğimiz neticelerin hemen hiçbirine ulaşamadık” demiş ve eklemişti: “Türkiye’nin artık bu konuda kaybedecek tek bir günü dahi yok.

Türkiye ile “Müşterek Harekat Merkezi” kurulması konusunda çalışmalarını sürdüren ABD ise birçok kez operasyona karşı olduğu yönünde açıklamalarda bulunmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şüpheli ölüm: Kocaeli’de 9 yaşındaki Suriyeli çocuk 'intihar etti'
Sonraki Haber
Press report from Turkey: Eight journalists sentenced to 26 years in September