Ana SayfaGüncelErdoğan’la görüşen Pence: Ateşkes kararı alındı, operasyona 5 gün ara verilecek

Erdoğan’la görüşen Pence: Ateşkes kararı alındı, operasyona 5 gün ara verilecek

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın yardımcısı Pence’in Saray’da 1 saat 40 dakika süren kritik görüşme sonrası Pence Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye düzenlediği harekâta ara verdiğini, “ateşkes” kararının alındığını duyurdu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Pence’in aksine “ateşkes” söylemini kesin bir dille reddederken, ‘güvenli bölge’ şartı ile operasyona ara verilmesi konusunda anlaşıldığını belirtti. Öte yandan anlaşmanın ‘güvenli bölge’ boyutuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelil, “Güçlerimizin 32 kilometre çekilmesi söz konusu değil; beş günlük ateşkes söz konusu” diye konuştu. Şam’dan yapılan açıklamada ise “Güvenli bölge denilirken ‘işgal bölgesi’ kast ediliyor” tepkisi verildi.

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonunun dokuzuncu gününde AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence bir araya geldi.

Erdoğan’ın Pence ve beraberindeki heyeti kabulü saat 15:40 sıralarında başladı. 1 saat 40 dakika sürdü.

Bu görüşmeden sonra Erdoğan ve Pence heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. Bu görüşme de 2 saat 40 dakika sürdü.

Saray’daki görüşmede ABD’nin karşı olduğu operasyon, bundan sonra atılacak adımlar, “güvenli bölge” planı ve ABD’nin yaptırım kararları gibi önemli başlıklar masadaydı.

Görüşme sonrası ilk açıklama ABD Başkanı Donald Trump’tan geldi. 

Trump, “Türkiye’den haberler harika. Başkan Yardımcısı (Mike Pence) ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile basın toplantısı yapılacak. Erdoğan’a teşekkürler. Milyonlarca hayat kurtarılacak” dedi.

Ardından bir açıklama daha yapan Trump, “Bu anlaşma üç gün önce ASLA yapılamazdı. Bu noktaya gelebilmek için, onların iyiliği adına biraz ‘haşince’ sevgi göstermemiz gerekti. Bu uygarlık için müthiş bir gün. Gerekli, biraz da sıra dışı bir yolda ilerlerken beni desteklediği için için ABD’den gurur duyuyorum. İnsanlar bu ‘anlaşmayı’ yapmak için yıllardır uğraşıyordu. Milyonlarca hayat kurtulacak. Herkese tebrikler” mesajı verdi.

Pence: Ateşkes kararı alındı

Mike Pence

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ABD Büyükelçiliği’nde açıklama yaptı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Pence, görüşmeden “ateşkes” kararının çıktığını söyledi.

“Başkan Trump’ın güçlü liderliği sayesinde, ABD ve Türkiye ateşkes için anlaşmıştır. Barış Pınarı operasyonuna ara verilecektir. Harekata 120 saat ara verilecek ve bu süre içinde ABD olarak DSG’nin güvenli bölgeden çekilmesi için çalışacağız. Amacımız 120 saat içinde çekilmesini sağlamak. Bu başlamış durumda. Yaklaşık 20 mil güneye kadar uzanan bölgeden uzaklaşmaları ve Türkiye’nin operasyonları durdurma kararı almış olması bunun gerçekleşmesini mümkün kılacak.”

Pence ayrıca Türkiye’nin Kobani’ye yönelik herhangi bir operasyonda bulunmamayı kabul ettiğini de bildirirken,

Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı anlaşma sağlanan diğer konuları şöyle açıkladı:

  • Güvenli bölgeye insanların yeniden yerleştirilmesi
  • Daimi bir ateşkes gerçekleştiğinde ekonomik yaptırımların kaldırılması

Çavuşoğlu: Ateşkes söz konusu değil, ara veriyoruz

Pence’in hemen ardından hükümetten ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Çavuşoğlu, Pence’in aksine görüşmeden çıkan kararın “ateşkes” olmadığını vurguladı, operasyona ara verildiğini söyledi. 

DSG’nin ABD ile belirlenen ‘güvenli bölge’den çıkması için harekâta ara verildiğini söyleyen Çavuşoğlu, ancak bu şartın gerçekleşmesi durumunda operasyonun durdurulmasının ’söz konusu olacağını’ ifade etti.

“YPG’nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağlandığını” söyleyen Çavuşoğlu, Pence’in aksine Kobani konusunda ABD’ye herhangi bir garanti vermediklerini ifade etti.

Taraflardan 13 maddelik ortak açıklama

Türkiye ve ABD’li yetkililerin bugün Ankara’da yaptığı görüşmelerin ardından iki ülke ortak bir yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada iki ülkenin ittifakı teyit edilirken Kuzeydoğu Suriye’deki duruma dair şu ifadeler yer aldı:

“Güvenli bölge, evvelemirde (öncelikle) Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolünde olacak ve her iki taraf, güvenli bölgenin her veçhesiyle uygulanmasında eşgüdümü artıracaktır.
“Türk tarafı Barış Pınarı Harekatı’na, güvenli bölgeden YPG’nin 120 saat içinde geri çekilmelerini teminen ara verecektir. Barış Pınarı Harekatı, bu geri çekilmenin tamamlanmasını müteakip durdurulacaktır.
“Her iki taraf Türkiye’nin, YPG ağır silahlarının toplanması ve YPG tahkimatları ile tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi dahil, milli güvenlik kaygılarının giderilmesini teminen bir güvenli bölge kurulmasının devam eden önemi ve işlevselliğinde mutabık kalır.
“Barış Pınarı Harekatı durdurulduğunda, Başkanlık Kararnamesi uyarınca hayata geçirilen mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır.”

Xelil: 32 kilometreyle ilgili anlaşma yok, 5 günlük bir ateşkes söz konusu

Görüşme sonrası Washington ile Ankara arasındaki anlaşmanın öne çıkan detaylarından biri de ‘güvenli bölge’ meselesi.

Taraflar Türkiye sınırından Kuzeydoğu Suriye’ye doğru 20 mil, yani 32 kilometre genişliğindeki alanda ‘güvenli bölge’ kurulacağını duyurdu.

Konuyla ilgili Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelil de bir açıklama yaptı.

Xelil, gerçekleştirdiği bir televizyon bağlantısında, DSG’nin 32 kilometre çekilmesinin “söz konusu olmadığını” söyledi.

“Güçlerimizin 32 km çekilmesi söz konusu değil. Böyle bir anlaşma yok. 5 günlük bir ateşkes söz konusu.”

Gazeteci Amed Dicle ise ABD heyetinin yarın Kürt tarafı ile görüşeceğini söyledi.

Dicle’ye göre “birçok husus bu toplantıda netleşecek.”

Öte yandan görüşme sonrası Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik harekâtının ardından DSG ile uzlaşıya varan Şam da ‘güvenli bölge’ mutabakatına tepki gösterdi.

El Mayadin televizyonuna konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın siyaset ve medya danışmanı Buseyna Şaban, “Güvenli bölge terimine gelince bu terim yanlış. Türkiye, işgal bölgesini kastediyor” diye konuştu.

Şam yönetimi Türkiye’nin harekâtını ilk günden bu yana “işgal” olarak nitelendiriyordu. Son olarak bugün konuyla ilgili ilk kez açıklama yapan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da “Türk saldırganlığına Suriye’nin her yerinde tüm meşru araçlarla karşılık vereceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani ise uzlaşının ‘sınır güvenliği’ni kapsadığını söylemiş, Kuzey Suriye’nin geleceği için daha sonra ‘siyasi bir antlaşma’ yapılabileceğini ifade etmişti.

Görüşme öncesi Trump’tan mesajlar ve mektup

Pence-Erdoğan görüşmesi öncesinde ABD Başkanı Donald Trump’tan açıklama gelmişti.

Trump, Ankara ile görüşmelerin iyi gitmemesi durumunda ABD’nin yaptırımlarının “yıkıcı” olacağı uyarısında bulunmuştu.

Görüşmenin “başarılı” geçeceğini düşündüğü belirten Trump, “Eğer bu olmazsa, yaptırımlar, tarifeler ve yaptığımız diğer şeyler Türk ekonomisi için yıkıcı olacaktır” diye konuşmuştu.

Ayrıca bu görüşme öncesi Trump’ın Erdoğan’a operasyonun başladığı 9 Ekim’de gönderdiği mektup ortaya çıkmıştı.

İlk olarak Fox News muhabirinin Twitter’dan paylaştığı mektup, daha sonra Beyaz Saray tarafından da teyit edilmişti.

Söz konusu mektupta Trump Erdoğan’a, “Eğer bu işi doğru ve insani bir şekilde yaparsanız tarih de sizi iyi yazar. Eğer iyi şeyler olmazsa, sizi sonsuza dek hep bir şeytan olarak görürler. Sert adamı oynama. Aptallık etme! Seni sonra arayacağım” diyor.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise “mektubun Erdoğan tarafından reddedilerek çöpe atıldığını” belirtiyor.

Ayrıca Trump’ın Ekonomi Başdanışmanı Larry Kudlow da Türkiye’nin harekatını durdurmak için Beyaz Saray’ın gerekirse Ankara’ya karşı ek yaptırımlar uygulayacağını söylemişti.

Kudlow, “Yaptırımları kullanacağız, Türkiye’yi hizaya getirmek için daha fazla yaptırım kullanabiliriz” demişti.

Previous post
HDP yönetimindeki üç belediyenin eşbaşkanlarına tutuklama
Next post
Çanakkale’de ev baskınları: HDP’liler gözaltında