Ana SayfaÇalışma YaşamıErkek egemenliğine karşı kadın emeği: Kibele Tarımsal Üretim Kooperatifi

Erkek egemenliğine karşı kadın emeği: Kibele Tarımsal Üretim Kooperatifi

HABER MERKEZİ – Çeşitli kentlere mevsimlik işçi olarak giden Suruçlu yedi kadın, kendi topraklarında üretmek ve erkek egemen zihniyeti kırarak, kadınları üretim sürecine dahil etmek için Kibele Tarımsal Üretim Kooperatifi’ni kurdu.

Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşayan ve çeşitli kentlere mevsimlik işçi olarak giden yedi kadın bir araya gelerek Kibele Tarımsal Üretim Kooperatifi’ni oluşturdu.

Köhne bir binayı birlikte ayağa kaldırarak kooperatifi kuran kadınlar, Suruç’ta var olan erkek egemen zihniyeti kırmayı hedefliyor.

“Kadın emeği ile harmanlanan toprağın gücü sofralara lezzet katıyor” sloganıyla üretim yapan kadınlar, şimdiye kadar kurutmalık, pul biber (isot), biber salçası ve nar ekşisi üretti.

Kadınlar ürünlerini sosyal medya üzerinden pazarlıyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Muhammet Abdulkadir Esen’e konuşan Kooperatif Başkanı Necla Kaplan, kadınların Suruç’ta ekonomik hayata dahil olmasında büyük sorunlar yaşandığını söyledi.

Kooperatif kurmaya arkadaşlarıyla sohbet ederken karar verdiklerini anlatan Kaplan, “Bölgemize ait yöresel ürünleri üretiyoruz. Tabi tamamını doğal yöntemlerle üretiyoruz. İlk olarak kurutmalık acurla başladık. Sonrasında kabak, patlıcan ve bamya ile devam ettik. Şu anda Urfa’da isot dönemi olmasından dolayı biber reçeli ve kuru isot yapıyoruz” dedi.

Yedi kadınla sınırlı kalmak istemediklerini belirten Kaplan, “Suruçlu kadınları ekonomiye kazandırmak istiyoruz. İlk başladığımızda maddi anlamda sıkıntı yaşadık, ancak hepimiz güçlerimizi birleştirince bu sorun da aşıldı. Topluma bir şeyler kazandırabilirsek ne mutlu bize” diye konuştu.

Kaplan, önümüzdeki yıllarda üretimde kullandıkları sebzeleri de kendilerinin yetiştireceğini söyledi.

“Erkek egemen zihniyeti yıkmak istiyoruz”

Amaçlarının Suruç’ta ve çevresindeki erkek egemen zihniyeti yıkmak olduğunu kaydeden Kaplan, şunları ifade etti:

“Kadının ekonomik özgürlüğü olunca, kadın kendisine güveniyor. Bizim amacımız kadınları ekonomiye ve topluma kazandırmaktır. İlk başladığımız zamanlarda biz de zorluk yaşadık. Ancak biz adım atmadığımız da erkek özgürlüğü bizim elimize vermiyor. Kadının adım atması gerekiyor ki özgürlüğünü elde edebilsin.
Biz de kooperatifi kurarak adımı attık. İnşallah başarılı olacağız. Başka kadınlara da örnek olmak istiyoruz. Önceden hepimiz ev hanımıydık, şu an ise iş kadınıyız. Bu çok büyük mutluluk veriyor. Biz kooperatifte huzur buluyoruz. Bazen gece geç saatlere kadar çalışıyoruz, ancak hiç yorulmuyoruz. Çünkü biz bu işe sadece emek değil, gönül de verdik. Burası bizim ikinci evimizdir. Şu an 7 kadınız. Temennimiz bu sayıyı önümüzdeki yıllarda 70’e 170’e çıkarmaktır. Suruçlu erkekler de bu kooperatifte kadının gücünü görecekler.”

“‘Yapamazsınız’ diyenler oldu”

Kooperatif üyesi Emine Yavuzel de ilk zamanlarda eşinin kooperatife karşı çıktığını ve ‘yapamazsınız’ diyenlere karşı verdikleri mücadeleyi anlattı.

“Eşim sonrasında yavaş yavaş alıştı. Suruç’ta daha önceden hiç böyle bir şey olmadığı için toplumun farklı tepki göstermesinden dolayı karşı çıkıyordu. Kadın komşularımızdan ‘Böyle bir şey yapamazsınız’ diyenler de oldu. Ancak biz hiç o sözlere bakmadık, yılmadık. Suruç’ta kadın evinde oturur, çocuklarına bakar, yemek yapar diye bakıyorlar. Daha şimdiden tanıdığımız birçok kadın ‘Gelip biz de katılalım’ diyorlar. İnşallah onlarla da birlik olup başaracağız. Kibele Kadın Kooperatifi’nin kapısı bütün kadınlara açıktır. İnşallah zamanla bu topraklarda kadın kooperatifleri artar.”

“Suruç’u bir kadın yönetiyor”

Kooperatifin bir diğer üyesi Aynur Malgaz da mevsimlik işçiliğin ardından kendi topraklarında üretip kazanmaya başladıklarını ifade etti.

“Hem başkasının işinde değil de, kendi işimizde çalışıyoruz. Şu an kooperatifi kurmamış olsaydık, hepimiz farklı bir şehirde mevsimlik işte olacaktık. Ancak şimdi kendi memleketimizde kendi işimizin patronuyuz. Başka kadınlara da örnek olup cesaret vermek istiyoruz.
Suruç’u bir kadın yönetiyor. Urfa’da tek kadın belediye başkanına sahip olan ilçe Suruç’tur. Belediyeyi kadın bir belediye başkanının yönetmesi de bize büyük cesaret verdi. Kendisi de hep bize manevi anlamda destek oldu. Ondan da büyük güç aldık.”
Previous post
Şam'ın “ordumuza katılın” çağrısına DSG'den özerklik şartı
Next post
Alan Kurdi ne diyor? – Elend Aydın