Ana SayfaDünyaEtiyopya’daki protestolarda en az 67 kişi yaşamını yitirdi

Etiyopya’daki protestolarda en az 67 kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Etiyopya’da iki gündür süren protestolarda 62’si sivil, beşi polis olmak üzere en az 67 kişi yaşamını yitirdi.

Doğu Afrika ülkesi Etiyopya’da Perşembe ve Cuma günü yapılan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 67’ye ulaştı.

Ülkedeki eylemler aktivist ve medya girişimcisi Cevar Muhammed’in, bu yıl Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Başbakan Abiy Ahmed’in güdümündeki güçlerin kendisine karşı bir saldırı planladığını öne sürmesi ile başlamıştı.

Başkent Addis Ababa’ya 300 kilometre uzaklıkta bulunan Oromia bölgesindeki eylemlerde 62’si sivil, beşi polis olmak üzere en az 67 kişi yaşamını yitirdi.

Yüzlerce kişi de yaralanırken, yerel yönetimin isteği üzerine bölgeye çok sayıda askeri birlik sevk edildi.

Başkent Addis Ababa’daki evinden haber ajansı AFP’ye konuşan Muhammed, Başbakan Ahmed’in ülkedeki otoriter yönetime geri dönme sinyalleri verdiğini söyledi.

“Diktatörlüğün öncü işaretlerine başvuruyor, halkın gözünü korkutmaya çalışıyor. Hatta bunu iktidara gelmesine yardım eden ve geliştirdiği siyaset ya da duruşuna, yahut savunduğu ideolojiye katılmayan yakın müttefiklerine de yapıyor.”

“Göz korkutma otoriter yönetimin başlangıcıdır” diyen Muhammed, her ne kadar Ahmed’in geçen yıl seçilmesini sağlayan protestolarda kendisine destek olsa da, son dönemde Başbakan’ın yön değiştirdiğini öne sürerek eleştirilerini arttırmış durumda.

Nobel Barış Ödülü almıştı

Başbakan Abiy Ahmed, Etiyopya ile Eritre arasında 20 yıldır devam eden savaşı sona erdirmesi nedeniyle 2019 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.

Ancak Nobel başarısının arkasında Muhammed Cevar’ın geçen yıl organize ettiği ve Ahmed’in Başbakan seçilmesine önayak olan protestoların büyük etkisi olduğu düşünülüyor.


Karınca, Euronews, DW Türkçe
Previous post
İngiltere'de TIR'daki ölümlerle ilgili dört kişi tutuklandı
Next post
Kum ocakları Dicle Nehri'nin “yönünü değiştiriyor”