Ana SayfaDünyaEylemlerin ardından Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri istifa etti

Eylemlerin ardından Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri istifa etti

HABER MERKEZİ – Lübnan’da halkın yüksek vergi oranları, hükümetin ekonomi politikaları ve WhatsApp aramalarını vergilendirme planları nedeniyle sokaklara çıkması sonrası Başbakan Saad el-Hariri görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Lübnan’da hükümetin yaşanan ekonomik krizle ilgili aldığı önlemler nedeniyle halkın sokağa çıkmasının ardından Başbakan Saad el-Hariri istifasını duyurdu.

Hariri açıklamayı televizyondan yaptı.

Ülkenin içinde bulunduğu durumdan çıkması için “şok” gerektiğini söyleyen Hariri, “Makamlar gelip geçicidir; önemli olan insanların güvenliği ve itibarıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Mişel Aun’un istifayı kabul etmesi halinde, Lübnan Anayasası uyarınca Hariri yeni hükümet kurulana dek başbakanlık görevini sürdürecek.

WhatsApp vergisi

Fotoğraf: Reuters / Mohamed Azakır

Hükümet, 2020 bütçe taslağında gelirleri artırabilmek için 17 Ekim günü ‘Voip’ olarak bilinen internet üzerinden telefon görüşmelerine günlük vergi getirileceğini duyurmuştu.

Bu karar, WhatsApp, Facebook, Messenger ve Apple’ın FaceTime uygulamaları için geçerli olacaktı.

Vergi oranı da günlük 0,20 dolar olarak belirlenmişti.

Bu kararla hükümet yaklaşık 3,5 milyon Voip kullanıcısından, yıllık 250 milyon dolar gelir vergisi elde etmeyi planlıyordu.

Ülkedeki iki cep telefonu şebekesi de devlete ait şirketlere bağlı. Lübnan’da telefon ücretleri bölgenin en pahalı şebekeleri arasında.

Ancak sokağa çıkanlar asıl sebebin ekonomik kriz olduğunu söylüyor.

Beyrut’taki protestoculardan Abdullah “WhatsApp için burada değiliz, her şey için, yakıt, gıda, ekmek hepsini protesto için buradayız” diyor.

Lübnan’da ekonomik durum

Lübnan’da hükümet Hıristiyan, Dürzi, Şii ve Sünni siyasi partilerin oluşturduğu 30 üyeli kabineden oluşuyor.

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan’da ekonomik sıkıntılar yaşanıyor.

Maliye Bakanlığı’nın Mayıs ayında yayımlanan raporuna göre, ülkede kamu borcu 2019’un ilk çeyreği itibarıyla 86,2 milyar dolara ulaşmış durumda.


Karınca, Euronews, BBC Türkçe
Previous post
Tayvan'dan İzlanda'ya: Yılın en iyi meteoroloji fotoğrafları
Next post
Ankara ve Moskova’dan ‘Soçi Mutabakatı’ açıklamaları