Ana SayfaDünyaFas’ta gazeteci Raissouni’ye ‘evlilik dışı cinsel ilişki’ ve ‘kürtaj’ bahaneleriyle hapis

Fas’ta gazeteci Raissouni’ye ‘evlilik dışı cinsel ilişki’ ve ‘kürtaj’ bahaneleriyle hapis

HABER MERKEZİ – Fas’ta gazeteci Hacer Raissouni, evlilik dışı cinsel ilişkiye girdiği ve kürtaj yaptırdığı bahaneleriyle 1 yıl hapse çarptırıldı. Karara tepki gösteren HRW, Raissouni’nin zorla jinekolojik muayeneye sokulduğunu belirtti ve bunun ‘zalimce bir muamele’ olduğunu kaydetti.

Fas’ta yaşayan gazeteci Hacer Raissouni, Ağustos ayında nişanlısıyla birlikte başkent Rabat’ta bir jinekologdan çıkarken gözaltına alındı.

Kürtajın ve evlilik dışı cinsel ilişkinin cezaya tabi olduğu ülkede Raissouni, nişanlısı, doktor, asistanı ve hemşire hakkında dava açıldı.

Dün görülen davada konuşan Raissouni, kürtaj yaptırmadığını söyledi. Ancak mahkeme kadına, evlilik dışı cinsel ilişkiye girdiği ve kürtaj yaptırdığı bahaneleriyle 1 hapis cezası verdi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre mahkeme, Raissouni’nin yanı sıra nişanlısına da bir yıl hapis cezası verdi. Doktor ise iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Doktorun asistanı ve klinikteki bir hemşireye verilen hapis cezaları ise ertelendi.

Kararın açıklanmasının ardından Reuters’a konuşan Raissouni’nin avukatı Abdelmoula El Marouri, tıbbi ve yasal kanıtların beraata yol açması gerektiğini söyledi ve karara itiraz edeceklerini belirtti.

‘Zorla jinekolojik muayeneye sokuldu’

Kararı eleştiren İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Raissouni’nin gözaltına alındıktan sonra zorla jinekolojik muayeneye sokulduğunu, iradesi dışında yapılan bu işlemin uluslararası insan hakları standartlarında zalimce bir muamele olduğunu ifade etti.

İnsanların rızalarıyla cinsel ilişkiye girmesinin bir insan hakkı olduğunu hatırlatan HRW, bunun Fas’ın da imzacısı bulunduğu Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesi tarafından güvence altına alındığını bildirdi.

Örgüt, ayrıca kürtajın yasa dışı olduğu ülkelerde kadınların hayatlarını tehlikeye atarak merdiven altı kürtaj kliniklerine gittiğini hatırlatarak Fas’a kürtajı yasallaştırma çağrısında bulundu.

Mevcut hükümete muhalif olan bir gazetede çalışan Raissouni’ye verilen cezanın siyasi olduğu da savunuluyor.

Günlük Akhbar Al-Yaoum gazetesi, Raissouni’nin davasını “siyasi” olarak niteledi ve polis sorgusunda yazdıklarına ve ailesine dair sorular sorulduğunu kaydetti.

Davanın savcısı ise Raissouni’ue verilen cezanın gazeteci olarak yaptığı haberlerle alakası bulunmadığını, ziyaret ettiği jinekoloğun polis tarafından yasa dışı kürtaj yaptırıldığı gerekçesiyle gözetim altında bulunan bir mekan olduğunu savundu.

‘Özgürlükler için karanlık bir gün’

Karara ilişkin bir açıklama yayımlayan HRW Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Ahmed Benchemsi de “Bugün Fas’ta özgürlükler için karanlık bir gün” dedi.

Benchemsi, insanların cinsel hayatının detaylarının mahkemeler tarafından kamuya açıklanmasının özel yaşamın gizliliğine de aykırı olduğunu vurguladı.

Previous post
“Acil” durumlarda mobil cihazlar üzerinden nasıl iletişim kurabiliriz?
Next post
Hasta tutuklu, gazeteci Ataman’ın başvurusu AİHM'de değerlendirilecek