Ana SayfaToplumsal CinsiyetFatma Şengül’ü öldüren Zeynel Akbaş’a ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi

Fatma Şengül’ü öldüren Zeynel Akbaş’a ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi

HABER MERKEZİ – İstanbul’da Fatma Şengül’ü öldüren Zeynel Akbaş’ın yargılandığı davanın duruşması yapıldı. Savcı Akbaş hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Duruşma 19 Aralık’a ertelendi.

İstanbul’un Maltepe ilçesi Gülensu mahallesinde 30 Mart’ta işe gitmek için evinden çıkan Fatma Şengül, arkasından gelen Zeynel Akbaş isimli erkek tarafından silahla vurularak öldürülmüştü.

Fatma’yı öldürdükten sonra tutuklanan Akbaş’ın yargılandığı davanın ilk duruşması Kartal’daki İstanbul Adliyesi’nde yapıldı.

Duruşma öncesi aralarında HDP İstanbul Milletvekili Dılşad Canbaz Kaya’nın da bulunduğu çok sayıda kadın kurumu bir açıklama yaptı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Ayşen Kavas tarafından yapılan kısa açıklamada kadınların davanın takipçisi olacağı kaydedildi.

Açıklama sonrası kadınlar duruşmaya katılmak üzere adliye binasına girdi. Ancak davanın görüldüğü duruşma salonuna Fatma’nın yakınlarının dışında sadece 20 kişi alındı.

Bazı basın mensuplarının da ‘yer yok’ denilerek alınmadığı duruşma salonunda, sanık Akbaş ve avukatı ile Fatma’nın avukatı hazır bulundu.

Akbaş, mahkeme başkanının ‘Maktul ile nerede çalışıyordunuz?’ sorusuna şu yanıtı verdi:

“Maktul ile farklı yerlerde çalışıyorduk. Bulaşıkları alıp getirirken karşılaşıyorduk. Beni aşağılamalarından dolayı iş verene hiç şikayet etmedim. Ben oraya kahvaltılık almak için gitmiştim. Maktule selam verecektim. Bana ‘senin suratını görmek istemiyorum’ dedi. Benim yüksek tansiyonum var. İki dakika konuştuktan sonra kendimi kaybettim. Silahla ateş ettim.”

‘Sürekli silahla dolaşırım’

Mahkeme başkanının ‘Sürekli silahla mı dolaşırsınız?’ sorusuna ise Akbaş, “İkametim tehlikelidir, o yüzden silah taşıyordum. Maktulün evi benim evime 400-500 metre mesafede. Maktulü iş yerinden tanırdım” cevabını verdi.

Sanığın silahının ruhsatsız olduğu belirtildi.

Ardından konuşan iş yerinden tanıklar, Fatma ile Akbaş arasında hiçbir tartışmaya şahitlik etmediklerini belirtti.

Bunun üzerine tanıkların taraflı olduğunu iddia eden Akbaş, “Yüksek tansiyonum olduğu için çok tepki veremiyordum. Rahatsızlığım olması nedeniyle bu olaylar oldu zaten” diyerek kendisini savunmaya çalıştı.

Mahkeme başkanından sanığa tepki

Bunun üzerine mahkeme başkanı sanığa şunları söyledi:

“Rahatsızım diyorsun ama sana hakaret etti diye polise şikayet etmemişsin, işverene şikayet etmemişsin. Sabah erkenden 11 tane fişek dolu olan silahla maktulün evine gitmişsin. Medeni insan yüksek tansiyonu olsa bile konuşurdu. Sen öldürmüşsün.”

Daha sonra söz alan Fatma Şengül’ün oğlu Koray Şengül, annesi öldürüldükten sonra olay yerine iki ambulans çağrıldığını, ikinci ambulansın intihar teşebbüsünde bulunan sanık için geldiğini, oraya doğru gittiğinde yerde yatan sanığın kendisiyle göz göze gelerek gülümsediğini söyledi ve sanığın pişman olmasının mümkün olmadığını ifade etti.

İddia makamı da, sanığın “kasten ve tasarlayarak öldürme” suçundan herhangi bir indirim yapılmadan ağırlaştırılmış müebbet cezası ile cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamı talep etti.

Kadın örgütlerinin talebine ret

Mahkeme, sanık avukatının mütalaaya ilişkin ek süre talebini kabul etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yazılı yapılan müdahillik talebini de kabul eden mahkeme, kadın örgütlerinin müdahillik talebini ise reddetti.

Bir sonraki duruşma 19 Aralık’a ertelendi.

Previous post
Iğdır'da tüm eylem ve etkinlikler 15 gün süreyle yasaklandı
Next post
Claudia Lopez: Kolombiya'nın ilk LGBTİ+ belediye başkanı