Ana SayfaGüncelHakkari, Yüksekova ve Nusaybin belediyelerine kayyum

Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin belediyelerine kayyum

HABER MERKEZİ – HDP’li Hakkari, Nusaybin ve Yüksekova belediye eşbaşkanlarının tutuklanması sonrası bu belediyelere kayyumlar atandı. Böylece 31 Mart’tan bu yana HDP’nin 8 belediyesine kayyum atanmış oldu. HDP, “O şiddet dolu ellerinizi belediyelerimizden çekin” sözleriyle atanan kayyumlara tepki gösterdi.

HDP’li Nusaybin Belediye Eşbaşkanları Semire Nergiz ve Ferhat Kut’un tutuklanması sonrası belediyeye kayyum atandı.

Valilikçe Nusaybin Kaymakamı Mehmet Balıkçılar belediyede kayyum olarak görevlendirildi.

Hakkari’de de Yüksekova Belediye Eşbaşkanları Remziye Yaşar ve İrfan Sarı’nın tutuklanması sonrası belediyeye kayyum atandı. Burada da Kaymakam Osman Doğramacı kayyum olarak görevlendirildi.

Bu isimlerin yanı sıra gözaltına alındıktan sonra dün hakkında tutuklama kararı çıkan eşbaşkanı Cihan Karaman’ın başında olduğu Hakkari Belediyesi’ne de kayyum atandı. Belediyeye Vali İdris Akbıyık kayyum olarak getirildi.

Operasyonda gelen tutuklamalar

Tutuklanan eşbaşkanlar Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye operasyonu devam ederken, 15 Ekim’de gözaltına alınmış, ardından “örgüt üyeliği” iddiası ile tutuklanmışlardı.

HDP’den açıklama

Kayyum atamaları üzerine parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında bir açıklama yapan HDP Sözcüsü Günay Kubilay, “O şiddet dolu ellerinizi belediyelerimizden çekin” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

“31 Mart seçimlerinden hemen sonra bugüne kadar HDP belediyelerine ve seçilmişlerine yönelik siyasi operasyonlar, gözaltılar, tutuklamalar hız kesmeden devam ediyor.
“Her şeyden önce bu kayyımcı zihniyeti sert bir dille kınıyoruz. Demokratik ve meşru siyaset yöntemleriyle yönetemiyorlar. Kimse bunların yalanlarına, iftiralarına inanmıyorlar.
“Bu operasyonların tamamı hukuksal dayanaktan yoksundur. Bunlar önce minareyi çalıyor, sonra kılıf uyduruyorlar. Önce siyasi karar veriyor, sonra hukuksal gerekçe bulmaya çalışıyorlar. O nedenle bu operasyonlar, gözaltılar, tutuklamalar hukuksuzdur, keyfidir.
“Arkadaşlarımız herhangi bir suç işledikleri için değil, tam tersine iktidar tarafından işlenen suçları teşhir ettikleri, belediyelerdeki hırsızlıkları, yolsuzlukları, gerçekleri kamuoyuna açıkladıkları için haklarında operasyon yapılıyor, gözaltına alınıyor, tutuklanıyorlar.
“HDP’li belediyelere yönelik kayyım uygulamaları, AKP-MHP iktidarının sadece Kürt düşmanlığını değil, doğal varlıkların ve kamu kaynaklarının nasıl yağmalanıp talan edildiğini, belediyelerin nasıl bir hırsızlık ve yolsuzluk çukuruna sürüklendiğini göstermekle kalmadı, aynı zamanda dünya nimetlerinin dışındaki bütün insani değerlerin aşındığı ve büyük bir ahlaki çöküntünün yaşandığını da gün yüzüne çıkardı.
“Bu zamana kadar kayyım darbesine gerekçe diye empoze edilen hiçbir iddiaya veya suçlamaya hukuksal dayanak oluşturacak hiçbir gerekçe ileri süremediler. Halkın vergilerini halka hizmet için kullanmıyor dağa gönderiyorlar diye kopardıkları yaygaraya tek bir örnek dahi gösteremediler.
“Yarın kayyım darbesinin ikinci ayı dolmuş olacak. İktidara bir kez daha şu çağrıyı yapıyoruz: O şiddet dolu ellerinizi belediyelerimizden çekiniz, Kürt düşmanlığına son veriniz. Geçici olarak görevlerinden uzaklaştırılan belediye eşbaşkanlarımızı derhal görevlerine iade edin, belediyeleri gerçek sahiplerine Mardinlilere, Amedlilere, Vanlılara teslim edin ve kayyım rejimine son verin.”

Üçü büyükşehir sekiz belediyeye kayyum

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri ile Erzurum’un Karıyazı ve Diyarbakır’ın Kulp ilçe belediyelerine 31 Mart yerel seçimlerinin ardından kayyum atanmıştı.

Son kayyum atamalarıyla beraber HDP’nin sekiz belediyesine kayyum atanmış oldu.

Previous post
Barselona'da eylemler sürüyor, 'El Clasico' ertelendi
Next post
Ankara'da öğrenciler için aylık akbil dönemi