Ana SayfaDünyaHollanda’nın 2015’te Kerkük yakınlarında düzenlediği hava saldırısında “70 sivil hayatını kaybetti”

Hollanda’nın 2015’te Kerkük yakınlarında düzenlediği hava saldırısında “70 sivil hayatını kaybetti”

HABER MERKEZİ – 3 Haziran 2015’te IŞİD’le mücadele eden ve koalisyon güçleri içinde yer alan Hollanda’nın Irak Kürdistan Bölgesi’nin Kerkük kentinin batısındaki Hawija kasabasına düzenlediği hava saldırısında en az 70 sivilin hayatını kaybettiği ileri sürüldü.

Kamu yayın kuruluşu NOS ve NRC gazetesi tarafından Hollanda, Irak ve ABD’de yapılan bir araştırmayla ilgili haber yayımlandı.

Araştırmada, Hollanda’nın IŞİD’e karşı yaptığı mücadelede F-16 uçağıyla yapılan hava operasyonlarında, 3 Haziran 2015’te Irak Kürdistan Bölgesi’nin Kerkük kentinin 55 kilometre güneybatısındaki Hawija ilçesinde en az 70 sivilin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Araştırmada, bomba üreten bir fabrikaya yapılan hava saldırısında, Hawija ilçesinde bir semtin yerle bir olduğu, bunun IŞİD’e karşı yapılan mücadelenin “koalisyon güçlerinin en kanlı saldırılarından biri olduğu” aktarıldı.

Hollanda’nın Suriye ve Irak’taki operasyonlarında, ilk defa nereye yapıldığı ve ne kadar sivilin öldüğüne dair bilgi edinildiği vurgulanan araştırmada, hükümetin yıllarca güvenlik nedeniyle belirli saldırılar ve sivil kayıplarla ilgili herhangi bir açıklama yapmak istemediği belirtildi.

Bu yıl Temmuz ve Eylül aylarında Irak’ta hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla görüşüldüğü, hava saldırısı düzenlenen fabrikanın etrafında mülteci kampları bulunduğu ve bu bilindiği halde saldırının gerçekleştirildiğinin ortaya çıktığı dile getirildi.

Operasyonda, siviller arasında ölenlerin daha fazla olduğu ve yüzlerce yaralının yanı sıra 23 çocuğun da hayatını kaybettiği ifade edildi.

Yapılan başvurular reddedildi

Araştırmada, Hollanda tarafından gerçekleştirilen hava saldırıları hakkında daha fazla net bilgi edinmek için 2016’da Hollanda Savunma Bakanlığı’na, 2018’de de iki kez Hollanda Savcılığı’na yapılan başvuruların reddedildiği aktarıldı.

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) söz konusu operasyonda, 70 sivilin hayatını kaybettiğini doğruladığı, Hollanda Savunma Bakanlığı’nca ise ülkenin hava operasyonuna dahil olduğu konusunda henüz doğrulama gelmediği belirtildi.

Acil açıklama istendi

Hollanda Parlamentosu, sivillerin vurulması ile ilgili olarak Savunma Bakanı Ank Bijleveld’den acil açıklama isteyerek, olayın kısa sürede açıklığa kavuşturulmasını beklediklerini ifade etti.

Ancak Savunma Bakanı Bijleveld, saldırıyı Hollanda F-16’larının gerçekleştirdiği bilgisini onaylamak istedi.

“Koalisyonda, herkesin güvenliğini, her şeyin önüne koyacağımız konusunda anlaştık. Ne kadar can sıkıcı olursa olsun, buna uçan personelin güvenliği de dahil.”

Bijleveld, hayatını kaaybenlerin yakınlarına tazminat konusundan öncelikli olarak Irak hükümetinin sorumlu olduğunu savunuyor.

Bakan Bijleveld, mağdurlara Hollanda’nın da tazminat ödeme olasılığı bulunduğunu dile getirdi.

Bijleveld’a göre, hükümet, “Hollanda’daki bir kuruluşun beklenmedik bir biçimde sivil zaiyata yol açması durumunda” tazminat ödenip ödenmemesi konusunu değerlendirip, ona göre karar veriyor.

Irak’taki askerlerin görev süresini uzattı

Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, güvenlik gerekçesiyle Irak’ta bulunan askeri birliklerin görev sürelerinin 2021 sonuna kadar uzatıldığı belirtildi.

Açıklamada, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon güçleri içinde yer alan 60 askerin, Irak Kürdistan Bölgesi’nde Peşmergeleri Bağdat’ta da Irak askerlerini eğitmeye devam edeceği ifade edildi.

Hollanda’nın ayrıca, Irak’taki NATO görevi için sivil uzmanlar ve 20 asker ile destek vermeye ve Irak İçişleri Bakanlığı’nı destekleyen AB Danışma Misyonuna da katkıda bulunmaya devam edeceği kaydedildi.

Hollanda, 2014 yılında IŞİD’le mücadele amacıyla oluşturulan uluslararası koalisyona 6 adet F-16 ve 120 askerle katkı sağlamıştı.


Bu haberde BBC Türkçe ve Euronews‘ten yararlandık.



Önceki Haber
Lübnan'da halk sokakta, Başbakan Hariri'nin istifası isteniyor
Sonraki Haber
Rusya'da baraj çöktü: En az 13 kişi yaşamını yitirdi