Ana SayfaDünyaHollanda’nın Endonezya’daki işkence ve infazları için ‘zaman aşımı yok’ kararı

Hollanda’nın Endonezya’daki işkence ve infazları için ‘zaman aşımı yok’ kararı

HABER MERKEZİ – Hollanda’da mahkeme, 1940’larda Doğu Hint Adaları’nda gerçekleştirilen işkence ve infazlar için zaman aşımı uygulanamayacağına karar verdi.

Hollanda’nın 1940’lı yıllarda o dönemde sömürgesi konumunda olan Doğu Hint Adaları’ndaki Endonezya’nın bağımsızlık mücadelesi sırasında, direnişçilerin işkenceye maruz bırakılıp, öldürülmesi seneler sonra yargıya taşındı.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre Hollanda askerleri tarafından idam edilen beş direnişçi ile 1947’de işkence gören Yaseman adlı direnişçinin yakınları, tazminat talebiyle dava açtı.

Ancak Hollanda devleti, iddiaların zaman aşımına uğradığını gerekçe göstererek temyiz başvurusunda bulundu.

Lahey Temyiz Mahkemesi, iddiaların prensip olarak geç gündeme getirildiğini kabul etti. Ancak mahkeme, “konunun olağanüstü ciddiyeti ve kullanılan şiddetin ağır suçluluk derecesi” nedeniyle, davanın zaman aşımına girmeyeceğine karar verdi.

Mahkemeye göre Hollanda devleti, kötü muamele ve infazları zamanında ele alıp, gerekli girişimde bulunmadığı için iddiaların kanıtlanmasını zorlaştırdı.

Mahkemenin verdiği bu kararın ardından, başvurucuların açtığı tazminat davalarının görülmesine devam edilecek. Hollanda askerleri tarafından idam edilen beş direnişçinin çocuğu olup olmadığı belirlenecek.

Endonezya bağımsızlık savaşçılarından Yaseman’ın yakınları, Hollanda askerlerinin Yaseman’ı konuşturmak için ağır şekilde darp edip, kafasında sigara söndürdüklerini söylüyor ve 5 bin Euro tazminat talebinde bulunuyor.

Dava sonunda, Hollanda sorumlu bulunursa, direnişçilerin yaşayan varislerine tazminat ödenecek.




Önceki Haber
Irak'ta hükümet karşıtı protestolar: İki kişi hayatını kaybetti, 200'ü aşkın yaralı var
Sonraki Haber
2019'da Akdeniz'de binden fazla mülteci yaşamını yitirdi