Ana SayfaDünyaHükümet geri adım attı: Şili’de Pinochet’ten sonra ilk kez ordu sokağa indi

Hükümet geri adım attı: Şili’de Pinochet’ten sonra ilk kez ordu sokağa indi

HABER MERKEZİ – Şili’de metro ücretine yapılan zam ile başlayan eylemler devam ederken, Şili Devlet Başkanı Pinera, zammın askıya alındığını duyurdu. Ülkede diktatör Pinochet’in 1990’da devrilmesinden sonra ilk kez askerler sokağa indi.

Şili’de 6 Ekim’de toplu taşıma ücretlerine yapılan zam ile başlayan eylemler devam ediyor.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, başkanlık sarayı La Moneda’da düzenlediği basın toplantısında, sadece başkenti kapsayan olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Ancak, OHAL ilan edilen bölgelerin sorumluluğuna verilen General Javier Iturriaga, ülkedeki eylemlerin şiddetlenmesi nedeniyle Santiago ile Chacabuco eyaletleri ve San Bernardo ile Puente Alto bölgeleri için yerel saat ile 22.00-07.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Iturriaga, yasağın kaç gün süreceğine dair bilgi paylaşmadı.

Ordu sokağa indi

Şili’de, diktatör Augusto Pinochet’in 1990’da devrilmesinden bu yana doğal afet harici ilk kez OHAL ilan edilerek, güvenlik orduya teslim edildi.

Öte yandan Şili’nin önde gelen basın organlarından El Mercurio gazetesinin, Valparaiso’daki binasına da saldırıldığı ve yangın çıktığı belirtildi.

Üç kişi hayatını kaybetti

Şili makamlarından yapılan açıklamaya göre Cumartesi gecesi (19 Ekim) başkent Santiago’da yağmalanan bir süpermarketteki yangında en az üç kişi yaşamını yitirdi.

Santiago Belediye Başkanı Karla Rubilar iki kişinin olay yerinde, ağır yaralı üçüncü kişinin ise hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hükümet geri adım attı

Şili Devlet Başkanı Pinera, metro ücretine yapılan zammın askıya alındığını duyurdu.

“Halkın sesini alçak gönüllülükle dinledim, bunu yapmaya devam etmekten de geri durmayacağım çünkü demokrasiler bu şekilde inşa edilir. Metro ücretine yapılan zammın askıya alınmasına karar verdim.
“Herkesin haklı nedenlerle pasif bir şekilde gösteri düzenleme hakkı vardır. Ancak kimse hiçbir vatandaşın güvenliğini tehdit edemez. Yalnızca birlik olarak demokrasimizi koruyup, kollayabiliriz.”

Pinera’nın açıklamalarına rağmen ülkede eylemler devam ediyor.

Ne olmuştu?

6 Ekim’de, Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanlığı, yoğun saatlerde metro biletinin 830 Şili pezosu (1,16 Dolar), otobüs biletinin ise 710 Şili pezosu (1 Dolar) olmasını kararlaştırmıştı.

Açıklanan zamma karşı eylemler 11 Ekim Cuma günü, Santiago’da 80’den fazla öğrencinin Bellas Artes ve Santa Lucía metro istasyonlarında bilet almadan turnikeden atlamasıyla başlamıştı.

Başkent Santiago bulunan Banco Chile binası ve ENEL enerji şirketi binası ateşe verilmişti.

Yayılan eylemler sonrasında metrolarda güvenlik önlemleri arttırılmış, yer yer de polis eylemlere göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.

Şili İçişleri Bakanı Andres Chadwick toplu ulaşımın işleyişine engel olanlara karşı “Devlet Güvenlik Kanunu”nun işleme konulduğunu açıklamıştı.

Ülkede toplumsal eylemleri bastırmak amacıyla 1958’de çıkarılan “Devlet Güvenlik Kanunu” çerçevesinde ceza alanların hukuki işlemleri hızlandırılıyor ve kanun kapsamında suça karışanlara normalden fazla ceza verilebiliyor.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera eylemlerin şiddetlenmesi üzerine başkent Santiago’da OHAL ilan etmişti.

Yapılan zamla Latin Amerika ülkeleri arasında Şili’nin toplu taşımanın en pahalı ülke olduğu belirtiliyor.

Latin Amerika ülkeleri arasında kişi başına düşen en yüksek milli gelire sahip ülkesi olmasına rağmen, sağlık ve geçim masraflarının giderek artması, emekli maaşlarının düşüklüğü ve sosyal eşitsizlik; ülkede huzursuzluğa neden oluyor.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe

OHAL ilan edildi: Şili’de öğrenciler ulaşım zamlarına karşı eylemde


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Adalet Bakanlığı cinsel istismar verilerini erişime kapattı
Sonraki Haber
Hakkari'de bir asker hayatını kaybetti