Ana SayfaEkonomiHükümetin bütçe teklifinden: MSB 11 bakanlığı geride bıraktı, eğitimin payı düştü 

Hükümetin bütçe teklifinden: MSB 11 bakanlığı geride bıraktı, eğitimin payı düştü 

HABER MERKEZİ – Önümüzdeki yıl için Meclis’e sunulan Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nın şu anki haliyle kabul edilmesi durumunda Milli Savunma Bakanlığı en çok bütçe ayrılan beşinci bakanlık olacak.

Meclis’e sunulan 2020 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’nın detayları belli oldu.

Buna göre Milli Savunma Bakanlığı; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ardından en yüksek beşinci bütçeye sahip bakanlık konumunda.

Savunma Bakanlığı için belirlenen bütçe tutarı 53 milyar 800 milyon lira civarında. Bu tutar geçtiğimiz sene 46 milyar 400 milyon lira tutarındaydı. Yani, Savunma Bakanlığı için yapılan bütçe tartışı 7 milyar 400 milyon lira civarında.

Birgün’ün haberine göre teklifte bakanlığın en yüksek harcama kalemi olarak ise ‘personel giderleri’ göze çarpıyor. Onu, 18 milyar lira ödenek ile mal ve hizmet alımları takip ediyor.

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı’na ‘kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılacak transferler’ kaleminden yapılacak harcamalara önümüzdeki üç yıl için toplam 364 milyon TL’lik ödenek ayrılması öngörülüyor.

Bu yılın sekiz ayında bu kuruluşlara 26 milyon TL aktaran bakanlığa 2020 yılı için 113 milyon TL, 2021 yılı için 121 milyon TL ve 2022 yılı için ise 127 milyon TL ödenek ayrıldı.

MEB’in payı düştü

Bütçede Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ardından bütçeden en yüksek payı alan üçüncü bakanlık olsa da bütçesinin merkezi yönetim bütçesi içindeki payı düştü.

MEB bütçesinin 2019 yılında yüzde 16,81 olan merkezi yönetim bütçesi içindeki payı 2020 yılında yüzde 16,1’e indi.

Ayrıca Diyanet İşleri Bakanlığı, bütçe büyüklüğüne göre yapılan sıralamada, 16 bakanlıktan sekizinin bütçesini geride bıraktı.

Buna göre Diyanet için 2020 yılı için 11 milyar 500 milyon lira ayrılacak.

Previous post
Toz bulutlarında gizli yeni bir galaksi keşfedildi
Next post
Avrupalı parlamenterler Türkiye'ye silah satışlarını açıkladı, çağrıyı yineledi: "Satışa son verin"