Ana SayfaEkolojiİklim krizi ve ekolojik yıkıma karşı mitingin yasaklanması protesto edildi

İklim krizi ve ekolojik yıkıma karşı mitingin yasaklanması protesto edildi

HABER MERKEZİ – Tandoğan Meydanı’ndan gerçekleştirilmesi planlanan “İklim krizine ve ekolojik yıkıma dur diyoruz” mitinginin Ankara Valiliği tarafından yasaklanması, birçok kentte yapılan açıklamalarla protesto edildi.

Ekoloji örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Ekoloji Birliği’nin bugün Tandoğan Meydanı’nda “İklim krizine ve ekolojik yıkıma dur diyoruz” sloganıyla yapmak istediği miting Ankara Valiliği tarafından yasaklanmıştı.

Valilik, mitingin, “yürüyüş ve açık hava toplantısı” ile “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna” uygun görülmediği gerekçesiyle yasaklandığını açıklamıştı.

Mitingin valilik kararıyla yasaklanması İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Urfa’da protesto edildi.

İstanbul

Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlenen eyleme HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ile CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de destek verdi.

Açıklamayı yapan ekolojist Gürsel Kaya, yapmayı planladıkları mitingin yasaklanmasının politik bir oyun olduğunu ifade etti.

“Bu yasaklamanın bir tane Valiliğe ait olmadığını biliyoruz. Çünkü Soma’dan, Eskişehir’den, Ankara’ya emeklerinin karşılığını alabilmek için yürümek isteyen işçilere yapılan saldırıların da Ankara’daki mitinginin iptal edilme sebebinin aynı politik oyunun sonuçları olduğunu biliyoruz.”

Kaya, Türkiye’nin iklim krizi ve ekolojik yıkım dönemini en sert geçirecek ülkelerden biri olduğuna değindi.

“Gıdadan, suya her açıdan zorlanacak olan Türkiye’nin bir geleceği olmasını isteyen herkesin bu talana ve yıkıma dur demesi gerekmektedir. Kimse ekolojik yıkımın faillerini korumamalıdır. Geleceğine sahip çıkma isteyen her insan doğasına, yaşamına sahip çıkmalıdır. Bunu kimse durduramaz.”

Ankara

Ankara’daki açıklama Tüm Bel-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Burada açıklama yapan  Ekoloji Birliği Yürütme Kurulu Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, “Ankara Valiliği bir ekoloji mitingini neden yasaklar” diyerek tepki gösterdi.

“Memleketin dört bir tarafından Ankara’ya gelmeye hazırlanırken son gün koyulan yasak bir demokrasi ayıbıdır.”

Adana

Adana Çevre Platformu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Ekoloji Komisyonu, ekoloji mitinginin yasaklanmasına tepki gösterdi.

Abidin Dino Parkı’nda yapılan açıklamaya HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ile çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

Platform üyesi Yaşar Gökoğlu, yaşamı ve doğayı savunma haklarına yasak getiren bu anlayışı kınadıklarını belirtti.

“Bizler de buradan Hükümeti uyarıyoruz: yağmacı, yok edici, kirletici şirketlere izin vererek, yaşamı savunan yurttaşları engelleyerek doğaya, ülkeye ve dünyaya kötülük ediyorsunuz.
“Tutturduğunuz bu yanlış, tehlikeli ve çıkmaz yoldan dönmelisiniz. Yasaklamalarla varılacak yer, kimse için iyi bir yer değildir. İklimi değil, sistemi değiştirmek gerek.”

Mersin

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri de Mersin Halkevi’nde açıklama yaparak, ekoloji mitinginin yasaklanmasına tepki gösterdi.

NKP Yürütme Kurulu üyesi Osman Koçak, burada yaptığı açıklamada iktidarın yasakçı anlayışının kendisini Soma’dan, Eskişehir’den Ankara’ya emeklerinin karşılığını alabilmek için yürümek isteyen işçilere yapılan saldırıda da gösterdiğini belirtti.

“Her şeyden önce yaşamı savunma mücadelemize getirilen bu antidemokratik yasaklama kararını protesto ediyoruz. Mitingden bir gün öncesine kadar bu kararın açıklanmaması ayrı bir demokrasi ayıbıdır.
“Bir kez daha diyoruz ki; yasaklar yaşamı savunma mücadelemize engel olamayacaktır. İklim Krizine, ekolojik yıkıma, talana, ve soyguna daha gür sesle dur demeye devam edeceğiz.”

Urfa

Urfa Barosu Kent ve Çevre Komisyonu ise mitingin yasaklanmasını yaptıkları basın toplantısı ile protesto etti.

Baro binasında yapılan açıklamayı avukat Adnan Yapıcı yaptı.

“Ankara’ya ekoloji, emek, demokrasi, kadın hakları ve toplumun tüm kesimlerinin sosyal, kültürel ve ekonomik hakları için birlikte mücadele edeceğimizi herkese ilan etmeye geliyorduk.
“Kapitalist sistemin doğayı, yaşam alanlarımızı ve emeğimizi pazar haline getirmesine ve sömürmesine hayır demeye geliyorduk.”

Ankara Valiliği, iklim krizi ve ekolojik yıkıma karşı mitingi yasakladı

Previous post
Dünya Hasta Hakları Günü: Türkiye'de 457’si ağır bin 334 hasta tutuklu var
Next post
Çavuşoğlu'ndan Türkiye'nin desteklediği grupların 'savaş suçu işlediği' iddialarına yanıt