Ana SayfaGüncelİmamoğlu’ndan belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasına ilişkin açıklama

İmamoğlu’ndan belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasına ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ – İBB Başkanı İmamoğlu, Selçuk Mızraklı’nın da aralarında olduğu HDP’li belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, görevden alınmalarında bir gerekçe olmadığı gibi tutuklanmalarında da bir gerekçenin bulunmadığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, görevden alınarak yerlerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı ve Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz’ın tutuklanmasına dair konuştu.

Gazetecilerin “Diyarbakır ziyaretiniz sonrasında bazı gelişmeler oldu. Tutuklanmalar oldu. Değerlendirmeleriniz nedir” sorusuna, İmamoğlu devletin ilgili kurumundan onay almış insanların seçildikten sonra görevden alınmasında bir gerekçe olmadığı gibi tutuklanmalarında da yine bir gerekçenin bulunmadığını söyledi.

“Güneydoğu’da da insanların bir tercihi var ve oy kullanıyorlar. Birini seçiyorlar. O seçecekleri birini de devlet uygundur diye onay veriyor. Bir insan hangi partiden olursa olsun, devlete başvuruyor, seçime uygun mu, değil mi diye, YSK karar veriyor. Burada sicil araştırması yapılıyor, uygun olup olmadığı konusunda bütün araştırmalar yapıldıktan sonra onay veriyor.
“Baktığınızda HDP’li arkadaşlar, devletimizin ilgili kurumundan onay almış insanlar. Yani kanunen, hukuken, sicil olarak hiçbir sorun yoktur denen ve seçime girmiş insanlar. Toplum da seçmiş. Seçtikten sonra da görevden alıyorsunuz; ortada bir gerekçe yok. Şimdi de tutuklama oluyor. Bu bir gerekçe olduğu düşünülebilir; ama ortada sadece bir iddia var. Yine gerekçe yok.”

“Demokrasiye inancı sıkıntıya uğratır”

Türkiye’de insanların iddialar üzerinden tutuklanıp, hayatlarını kaybettiklerini söyleyen İmamoğlu, “Fikrini, zikrini, hal ve tavrını beğenmediğimiz, muhalif olduğunu düşündüğümüz insanlara karşı böyle bir tavır geliştirirsek, ülkemizde demokrasiyi yaralarız. Hatta bu ülkede, ‘Demokrasi var mı’ sorusunu hareketlendiririz” dedi.

Gelişmeleri doğru bulmadığını ve tutuklamaları sıkıntılı bulduğunu da söyleyen İBB Başkanı, milyonlarca oy veren insanın demokrasiye olan inancını da sıkıntıya uğratmış olacağını belirtti.

“Doğru bulmuyorum”

HDP’nin kapatılmasına yönelik iddialarla ilgili ise İmamoğlu, parti kapatmaların 2000’lerde yaşandığını ve 28 Şubat öncesi parti kapatmaların AKP’nin başına da geldiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

”Yani o günlerde demokrasiye yaşatılan zafiyet neyse, bir benzeri yaşatılmış olur, bu iddialar ve hareketlerin temeli sağlam değilse. Şu anda elde, hiçbir sağlıklı veri yok. Sadece iddia üzerinden hareket var.
“Yakın zamanda FETÖ tehdidi olarak ortaya çıkan Ergenekon sürecini yaşadık. Bu ve bunun gibi olaylar sonradan pişman olacağımız, sonrasında da geri adım attığımızda ne yazık ki diyeceğimiz sebepler oluşturuyor. Bunların olmaması adına, bugünkü ortamı da doğru bulmuyorum.”

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanlığı 19 Ağustos’ta, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın görevden alındıklarını açıklamıştı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi’ne Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak atanmıştı.

22 Ekim’de, Selçuk Mızraklı ve Keziban Yılmaz’ın yanı sıra Kocaköy Belediye Eşbaşkanı Rojda Nazlıer ve Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin de çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmış, ardından da Diyarbakır’daki Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’daki Erciş belediyelerine kayyum atanmıştı.

18 Ekim’de de Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin belediyelerine kayyum atanmıştı.

Toplamda HDP’nin üçü büyükşehir olmak üzere toplam 12 belediyesine kayyum atanmış oldu.

İmamoğlu, ilk kayyum atamalarının ardından 31 Ağustos’ta Diyarbakır’da yerlerine kayyum atanan belediye eşbaşkanlarıyla bir araya gelmişti.

Previous post
Erdoğan'dan Le Point dergisi hakkında suç duyurusu
Next post
Van ve Batman'da eylem ve etkinlik yasağı uzatıldı