Ana SayfaEkolojiİnşaat durduruldu: Kaz Dağları’nda altın arayan Alamos Gold’un ruhsatı yenilenmedi

İnşaat durduruldu: Kaz Dağları’nda altın arayan Alamos Gold’un ruhsatı yenilenmedi

HABER MERKEZİ – Kaz Dağları’nda altın ve gümüş madeni arayan Kanada merkezli Alamos Gold Firmasına ait Kirazlı Altın Madeni’nin 13 Ekim itibarıyla sona eren işletme ruhsatı uzatılmadı. Şirket, inşaat faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Kaz Dağları’nda Kirazlı ve Balaban köyleri yakınında ve Çanakkale’nin içme suyu barajı Atikhisar’ın yanı başında Kanada menşeili Alamos Gold şirketi tarafından altın madenciliği yapılmak isteniyor.

Alamos Gold’un Türkiye’deki taşeronu Doğu Biga Madencilik aracılığıyla Kirazlı’da yürüttüğü çalışmalar, bölgede yapılan ağaç kesimleriyle gündeme gelmişti.

Uzmanlar, altın madeninin siyanürle çıkarılmasının hem bölgedeki doğal yaşamı hem de bölge halkının sağlığını tehdit ettiğini belirtmişti.

Kanadalı şirketin internet sitesinden yapılan açıklamada dün (13 Ekim) sona eren madencilik ruhsatının henüz yenilenmediği, dolayısıyla Kaz Dağları’ndaki inşaat faaliyetlerinin askıya aldığı duyuruldu.

Şirketin madencilik ruhsatının resmi olarak iptal edilmediğinin fakat yenileme işlemleri tamamlanana kadar inşaat faaliyetlerinin yürütülemeyeceğinin aktarıldığı açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ruhsat yenileme işlemleri için görüşmelerin sürdürüldüğü ifade edildi.

Doğa Biga Madencilik ise Twitter’dan yaptığı açıklamada Kirazlı Altın Madeni projesinin henüz kurulum aşamasında olduğunu ve 2021 yılında faaliyete geçeceğini belirtti.

“Kirazlı artık madencilerin değil, sincapların”

Kaz Dağları Dayanışması ise yaptığı açıklamada, “2021’e kadar şirketin ve taşeron firmaların sürdüreceği her ön çalışma niteliğindeki işlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

“Projeyi iptal ettirene, onlar buradan gidene kadar biz Kaz Dağları’nı terk etmiyoruz. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!”

Kirazlı’nın artık madencilerin değil, sincapların olduğunu söyleyen Ekoloji Birliği de “Güvenlik kulübelerini ve görevlilerini alarak acilen alanı boşaltmalıdır” dedi.

Birlik, ayrıca Çanakkale Valiliği’ni ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nı acilen alanı boşalttırıp teslim almaya, mahkemeleri de alan ile ilgili durum tespiti ve yaratılan doğa tahribatının sorumluları hakkında yasal işlem yapmaya çağırdı.

Ne olmuştu?

Bölgede 2000’li yılların başında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Enerji Bakanlığı bölgede maden yataklarını araştırarak haritalandırma çalışması yapmıştı.

2002’den sonra Maden Yasası’nda değişiklikler yapıldı ve firmalara maden araması için ruhsatlar verilmişti. 2010’lu yıllara gelindiğinde arama ruhsatları işletme ruhsatına dönüşmeye başlamıştı.

2017’den itibaren de işletmeler kurulmaya başlanmıştı.

Bu kapsamda faaliyete başlayan Kanadalı Alamos Gold firması ve taşeron firması Doğu Biga Madencilik 2017 yılından bu yana Kirazlı’daki maden bölgesinde ağaç kesmişti.

ÇED raporunda 45 bin ağaç kesilmesi planlanırken şirket şu ana kadar 195 bin ağaç kestiği duyurulmuştu.

Kesilen ağaç sayısını uydu görüntüleri üzerinden 195 bin olarak tespit eden TEMA Vakfı, bu sayının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği tarafından doğrulanması için de başvuru yapmıştı.

26 Temmuz’da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde madene yakın bir alanda “Su ve Vicdan Nöbeti” başlatılmıştı.


Karınca, Evrensel



Önceki Haber
Kadri Bağdu ölümünün 5. yılında anıldı
Sonraki Haber
Dün Beşiktaş'ta gözaltına alınan dokuz HDP'li tutuklandı