Ana SayfaDünyaIrak’ta Başbakan Adil Abdülmehdi istifaya hazır, erken seçim yolda

Irak’ta Başbakan Adil Abdülmehdi istifaya hazır, erken seçim yolda

HABER MERKEZİ – Irak’ın başkenti Bağdat’ta hükümet karşıtı protestoların devam etmesi üzerine Başbakan Adil Abdülmehdi’nin istifaya hazır olduğu bildirildi. Açıklamayı yapan Cumhurbaşkanı Berhem Salih erken seçimlerin de yolda olduğu mesajını verdi.

Irak’ta yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu nedeniyle 1 Ekim’de başlayan eylemler, iki haftanın ardından 25 Ekim’de tekrar yoğunlaşırken, yaşamını yitirenlerin sayısı 100’e yakın.

Devam eden eylemlerle ilgili son açıklama Cumhurbaşkanı Berhem Salih’ten geldi.

Salih, devlet televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında, siyasi partilerin yeni hükümetin kurulması için anlaşması halinde Başbakan Adil Abdülmehdi’nin istifa etmeyi kabul ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı ayrıca ülkeyi erken seçime götürebileceği mesajını da verdi.

“Cumhurbaşkanı olarak ülkeyi, hazırlanacak yeni seçim yasası ve yeni bir seçim komiserliği çerçevesinde erken seçime götürmeyi kabul edebilirim. Yeni seçim yasası için çalışmalara başladık ve seçim komiserliği üyelerini hizipçilikten uzak, uzman yargıç ve bağımsız kişilerle değiştireceğiz.”

Öte yandan Salih, yolsuzluklarla ilgili dosyaların yargıya intikal etmeye başladığını duyurdu.

Ne oluyor?

Irak’ta 1 Ekim’de Bağdat’ta başlayan protestolar hızlı bir şekilde ülkenin güneyindeki şehirlere yayılmıştı. Eylemlerde en az 157 kişi hayatını kaybetmiş, 6 binden fazla kişi de yaralanmıştı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, protestoların ardından bir dizi reform vaadinde bulunarak yolsuzlukla mücadele edileceğini, emeklilik maaşlarının artırılacağını yeni istihdam olanakları yaratılacağını söylemişti.

Bununla birlikte eylemler yaklaşık iki hafta boyunca durulsa da, hükümetin istifası talebiyle 25 Ekim günü bazı şehirlerde toplanma çağrısı yapıldı.

Yani Ekim ayının ilk günü başlayan eylemler iki haftanın ardından yeniden başladı ve devam ediyor.

Diğer yandan eylemcilerle dayanışmak amacıyla dört milletvekili Pazar günü istifa etmişti.

329 üyeli Irak parlamentosunda 54 sandalye ile en geniş bloku oluşturan ve Şii lider Mukteda es-Sadr’ın öncülüğündeki blok da Irak Başbakanı Abdülmehdi’den desteğini çektiğini açıklayarak Cumartesi gecesinden bu yana oturma eylemi yapıyor.

Sadr, erken seçim çağrısını da yineliyor. Abdülmehdi ise hükümet düşerse Irak’ın daha büyük bir kaosa sürükleneceğini öne sürüyor.


Karınca, NTV, BBC Türkçe
Previous post
Gazeteci Emre Orman tahliye edildi
Next post
Gazeteci Vedat Erdemci Serekaniye’de hayatını kaybetti