Ana SayfaDünyaIrak’ta hükümet karşıtı gösterilerde can kayıpları artıyor

Irak’ta hükümet karşıtı gösterilerde can kayıpları artıyor

HABER MERKEZİ – Irak’ta devam eden hükümet karşıtı gösteriler sokağa çıkma yasaklarına rağmen sürüyor. Şii lider Mukteda el-Sadr “genel grev” çağrısında bulunurken, polis eylemlerin üçüncü gününde de gerçek mühimmat kullandı, hayatını kaybedenlerin sayısı 20’ye yükseldi.

Irak’ta başta Bağdat olmak üzere ülkenin çeşitli kentlerinde devam eden hükümet karşıtı gösteriler üçüncü gününde.

Önceki günlerde olduğu üzere bugün de Amarah, Nasıriye ve Najaf dahil olmak üzere birçok kentte sokağa çıkılırken, Bağdat’ta eylemcilerin hedefinde yine Tahrir Meydanı vardı.

Sokağa çıkma yasaklarına rağmen Tahrir Meydanı’nda toplanan eylemcilere polis biber gazı sıktı ve gerçek mühimmat kullandı.

AFP’ye konuşan bir eylemci, “Polis bu meydanı almasın diye burada uyuduk” diye konuştu.

20 kişi yaşamını yitirdi

Ülke geneline yayılan eylemler sürerken, can kayıpları da artıyor.

Salı günü başlayan gösterilerde şu ana dek biri polis 20 kişi hayatını kaybetti. Can kayıplarının çoğu Nasıriye’de yaşandı.

Irak İnsan Hakları Komisyonu’nun verilerine göre ülke genelindeki protestolarda yaralananların sayısı ise bini aştı. Bu süreçte 62 kişi tutuklandı.

Öte yandan ülkedenin dörtte üçünün internete erişimi olmadığı da yine gelen bilgiler arasında.

Neler oluyor?

Irak’taki protestolar geçtiğimiz sene Ekim ayında göreve gelen Başbakan Adil Abdulmehdi hükümetine karşı en büyük eylem niteliğinde.

Salı günü başkent Bağdat’ta başlayıp ülkenin diğer merkezlerine yayılan eylemlerde iş talep ediliyor, yolsuzluklara karşı çıkılıyor.

Irak’ta genç işsizlik yüzde 25’te seyrediyor. Genele bakıldığında ise bu oran yüzde 13 dolaylarında. Ayrıca elektrik ve su kesintileri nedeniyle daha iyi kamu hizmeti de eylemcilerin talepleri arasında.

Eylemciler hükümeti yolsuzlukla suçlarken, istihdamın yoğunlaştığı alan olan kamuda yeterince işçi alınmadığını belirtiyor.

Gösterilerde dikkat çeken bir diğer nokta ise eylemlerin, çoğunluğunu Şii’lerin oluşturduğu güney bölgelerde yayılıyor olması.

Son olarak yaklaşık dört milyon kişinin desteğini alan Şii lider Mukteda el-Sadr eylemler sürerken “genel grev” çağrısında bulundu.


Karınca, AFP, Al Jazeera, The Guardian

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Almanya’da tutulduğu sirkten kaçan zebra silahla vurularak öldürüldü
Sonraki Haber
AYM "hak ihlali" dedi, Sırrı Süreyya Önder'in tahliyesi bekleniyor