Ana SayfaDünyaIrak’ta yasağa rağmen protestolar sürüyor, ölü sayısı artıyor

Irak’ta yasağa rağmen protestolar sürüyor, ölü sayısı artıyor

HABER MERKEZİ – Irak’ın başkenti Bağdat’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağına rağmen eylemcilerin hükümet karşıtı protestoları hız kesmiyor. Çıkan çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısı da artıyor.

Irak’ta yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu nedeniyle 1 Ekim’de başlayan eylemler, iki haftanın ardından 25 Ekim’de tekrar yoğunlaşırken, son dört günde yaşamını yitirenlerin sayısı 100’e yaklaşıyor.

Hükümet karşıtı eylemlerin dördüncü gününde ülke genelinde çıkan çatışmalarda en az 18 kişinin hayatını kaybettiği, 800’ü aşkın kişinin de yaralandığı bildirildi.

Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu yeniden başlayan protestoların ilk üç gününde 74 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 bin 654 kişinin ise yaralandığını açıklamıştı.

Sokağa çıkma yasağı

Protestoların sürmesi üzerine 28 Ekim’de başkent Bağdat’ta 00:00-06:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Ancak başkentteki Tahrir meydanında toplanan eylemciler burayı terk etmedi.

Polis eylemcileri dağıtmak için ise gerçek mermi kullandı.

Öğrenciler de eylemde

Üniversite ve lise öğrencileri de protestolara katılanlar arasında.

AFP haber ajansı, “Rejim çökene kadar okul yok” sloganının atıldığı protestolara binlerce üniformalı öğrencinin yanı sıra öğretmenler ve akademisyenlerin de katıldığını duyurdu.

Bağdat’ın güneyindeki Divaniye kentinde üniversiteler ve liseler birliği, 28 Ekim’den başlamak üzere 10 günlük boykot ilan etmişti.

Irak Eğitim Bakanı Kusay el Suhail ise Bağdat’ta 10’u aşkın okul ve üniversitenin dün eylemlere katılması nedeniyle, akademinin protestolardan “uzak durması” uyarısında bulunmuştu.

40 milyon kişinin yaşadığı Irak’ta nüfusun yüzde 60’ı 25 yaş altı gençlerden oluşuyor. Genç işsizlik oranı ise yüzde 25’lerde seyrediyor.

Ne oluyor?

Irak’ta 1 Ekim’de Bağdat’ta başlayan protestolar hızlı bir şekilde ülkenin güneyindeki şehirlere yayılmıştı. Eylemlerde en az 157 kişi hayatını kaybetmiş, 6 binden fazla kişi de yaralanmıştı.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, protestoların ardından bir dizi reform vaadinde bulunarak yolsuzlukla mücadele edileceğini, emeklilik maaşlarının artırılacağını yeni istihdam olanakları yaratılacağını söylemişti.

Bununla birlikte eylemler yaklaşık iki hafta boyunca durulsa da, hükümetin istifası talebiyle 25 Ekim günü bazı şehirlerde toplanma çağrısı yapıldı.

Yani Ekim ayının ilk günü başlayan eylemler iki haftanın ardından yeniden başladı ve devam ediyor.

Diğer yandan eylemcilerle dayanışmak amacıyla dört milletvekili Pazar günü istifa etmişti.

329 üyeli Irak parlamentosunda 54 sandalye ile en geniş bloku oluşturan ve Şii lider Mukteda es-Sadr’ın öncülüğündeki blok da Irak Başbakanı Abdülmehdi’den desteğini çektiğini açıklayarak Cumartesi gecesinden bu yana oturma eylemi yapıyor.

Sadr, erken seçim çağrısını da yineliyor. Abdülmehdi ise hükümet düşerse Irak’ın daha büyük bir kaosa sürükleneceğini öne sürüyor.


Karınca, ANF, BBC Türkçe, Euronews
Previous post
Kaos hala şanlıyor: Kaos GL 25 yaşında
Next post
104 mülteciyi taşıyan kurtarma gemisi sığınacak liman arıyor