Ana SayfaGüncelİstinaf, ÇHD ve HHB’li avukatlara verilen hapis cezasını onadı

İstinaf, ÇHD ve HHB’li avukatlara verilen hapis cezasını onadı

HABER MERKEZİ – ÇHD ve HHB’li avukatlara verilen toplam 159 yıllık hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından onandı. Tutuklu yargılanan altı avukatın da tutukluluk halinin devamına karar verildi. Davayı takip eden uluslararası avukatlar heyeti, konuya ilişkin Adalet Bakanlığı ile bir görüşme talep edeceğini açıkladı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi altısı tutuklu 20 avukatın yargılandığı davada avukatlara yerel mahkeme tarafından verilen toplam 159 yıllık hapis cezasına itiraz edilmişti.

İtirazı görüşen istinaf mahkemesi, tüm itirazların esastan reddine hükmederek, cezaları onamış oldu.

bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nin verdiği karara göre, 5 yılın altında ceza alan Didem Baydar Ünsal, Yaprak Türkmen, Ayşegül Çağatay, Yağmur Ereren Evin, Ahmet Mandacı ve Zehra Özdemir’in cezaları temyiz yolu kapalı olmak üzere kesinleşmiş oldu.

Ancak 5 yılın üzerinde ceza alan bu 12 avukat için Yargıtay yolu açık.

İstinaf mahkemesi, yerel mahkeme tarafından 5 yılın üzerinde ceza verilen Barkın Timtik, Selçuk Kozağaçlı, Engin Gökoğlu, Özgür Yılmaz, Ebru Timtik, Şükriye Erden, Behiç Aşçı, Aytaç Ünsal, Süleyman Gökten, Naciye Demir, Aycan Çiçek ve Ezgi Çakır’ın istinaf başvurularını reddetti.

Mahkemenin itirazlara ret gerekçesi ise şöyle:

“Usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezanın kanuni bağlamda uygulandı.”

Tutukluluklarına devam kararı

Mahkeme ayrıca, avukatlar Barkın Timtik, Behiç Aşcı, Selçuk Kozağaçlı, Engin Gökoğlu, Aytaç Ünsal, Aycan Çiçek’e verilen ceza miktarları, tutuklu kaldıkları süre, atılı suçun niteliği karşısında CMK’nın ilgili maddeleri gereğince tutukluluklarının devamına karar verdi.

Uluslararası heyetten açıklama

Karar üzerine açıklama yapan davayı takip eden 7 Avrupa ülkesinden 15 avukatın oluşturduğu uluslararası heyet, yargılama süreci ile ilgili gözlemlerini raporlaştırarak sonuçları paylaşmak üzere Adalet Bakanlığı’ndan bir görüşme talep edeceğini açıkladı.

Davanın 20 Mart’taki duruşmada kararını açıklayan mahkeme, avukatlara 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmetmişti.

Avukatlara verilen cezalar şöyle:

Barkın Timtik: TCK’nın 314/1 maddesi uyarınca “örgüt kurmak ve yönetmek” suçundan 18 yıl 9 ay hapis ve tutukluluğunun devamına, Özgür Yılmaz: 13 yıl 6 ay, yakalama kararı çıkarılmasına, Ebru Timtik: 13 yıl 6 ay ve yakalama kararı çıkarılmasına, Behiç Aşçı: 12 yıl ve tutukluluğunun devamına, Şükriye Erden: 12 yıl hapis ve yakalama kararı çıkarılmasına, Selçuk Kozağaçlı: 11 yıl 3 ay hapis ve tutukluluğunun devamına, Engin Gökoğlu: 10 yıl 6 ay hapis ve tutukluluğunun devamına, Aytaç Ünsal: 10 yıl 6 ay hapis ve tutukluluğunun devamına, Süleyman Gökten: 10 yıl 6 ay hapis ve yakalama kararı çıkarılmasına, Ayçan Çiçek: 9 yıl hapis ve tutukluluğunun devamına, Naciye Demir: 9 yıl hapis ve yakalama kararı çıkarılmasına, Ezgi Çakır: 8 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmedildi.




Önceki Haber
CANLI BLOG | Türkiye'nin Kuzey Suriye’ye operasyonunda yedinci gün
Sonraki Haber
Eşitlik Forumu'ndan Gazete Karınca'ya 'Hak Temelli Habercilik' ödülü