Ana SayfaDünyaİsviçre buzullarındaki azalma rekor seviyede

İsviçre buzullarındaki azalma rekor seviyede

HABER MERKEZİ – İsviçre’de yer alan buzulların hacmi beş yılda yüzde 10 azaldı. Aktarılan bilgiye göre bu görülmemiş bir düşüş oranı.

İsviçre Bilimler Akademisi Kriyosfer Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkedeki buzul hacmi son 5 yılda yüzde 10 azaldı ve 2019 yaz aylarında etkili olan sıcak hava dalgasıyla buzul erime oranı rekor düzeye ulaşmış durumda.

Açıklamada belirtildiğine göre “20 İsviçre buzulunun kütle dengesi ölçümlerinin ortaya koyduğu üzere 2019’da bir kez daha, buzullarda azalma, buzul oluşumundan daha fazla oldu”.

Nisan ve Mayıs aylarında buzullardaki kar örtüsünün normalden yüzde 20 ila 40 daha yüksek olduğu ancak Haziran ve Temmuz sonunda iki hafta süren yoğun sıcaklık döneminde İsviçre buzullarında yalnızca 15 gün içinde eriyen kar ve buzul hacminin, ülkenin toplam yıllık içme suyu tüketimine eşdeğer olduğuna dikkat çekildi.

Euronews’ün haberine göre, kalın kar tabakasının hızla kaybolduğu ve erimenin Eylül başına kadar sürdüğü vurgulanan açıklamada, “Bu durum, son 12 ayda İsviçre’nin toplam buzul hacminin yaklaşık yüzde 2’sinin kaybolduğu anlamına geliyor. Son beş yılda toplam buzul kaybının yüzde 10’u aşması, bir asrı aşkın süredir hiç görülmemiş bir düşüş oranı” değerlendirmesinde bulunuldu.

Natural Science’tan aktarılan bilgiye göre küçük buzulların geri çekilmeye devam ettiğine dikkat çekilirken, 1900’lerden bu yana 500’den fazla buzulun ortadan kaybolduğu belirtildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Eşitlik Forumu'ndan Gazete Karınca'ya 'Hak Temelli Habercilik' ödülü
Sonraki Haber
Barışı toplumsallaştırmak – Sebahat Tuncel