Ana SayfaDünyaKadınlar için yaşam kalitesinin en yüksek olduğu ülke Norveç

Kadınlar için yaşam kalitesinin en yüksek olduğu ülke Norveç

HABER MERKEZİ – 2019 yılının ‘Kadın, Barış ve Güvenlik Endeksi’ne göre dünyada kadınlar için yaşam kalitesinin en yüksek olduğu ülke Norveç. Türkiye listenin 114. sırasında yer alırken, listenin sonundaki ülke Yemen oldu.

Georgetown Üniversitesi’nin Kadın, Barış ve Güvenlik Enstitüsü ile Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün birlikte hazırladığı ‘2019 Kadın, Barış ve Güvenlik Endeksi’ açıklandı.

167 ülkenin verileri baz alınarak hazırlanan endekste istihdam, güvenlik, siyasi temsil ve ekonomik özgürlük gibi kriterler incelendi.

Endekste “hiçbir ülke mükemmel bir puan alamasa da, kadınların güçlenmesi anlamında küresel eğilimin doğru bir yöne gittiği” ifade edildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre endekste, dünyada kadınlar için yaşam kalitesinin en yüksek olduğu ülkenin Norveç olduğu kaydedildi.

Norveç’in ekonomik entegrasyon ve kadınların güvenlik algılarında tam puana ulaştığı belirtildi.

Norveç’i sırayla İsviçre, Finlandiya, Danimarka ve İzlanda takip etti.

Listenin sonunda Yemen var

Türkiye listede 114. sırada yer alırken, listenin sonundaki ülke Yemen oldu.

Yemen için ‘belirgin bir kötüleşmenin kaydedildiği tek ülke’ ifadesinin kullanıldığı endekste Afganistan, Suriye, Pakistan ve Güney Sudan da en alt sıralarda yer buldu.

Araştırmacılar, silahlı çatışmaların yaşandığı ya da genel anlamda güvenlik durumunun kötüleştiği bölgelerde kadınların yaşam kalitesinin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Öte yandan Almanya, İzlanda, Angola, Slovenya ve Honduras mecliste kadınların temsili açısından en büyük düşüşün yaşandığı ülkeler olarak gösterildi.

Previous post
Hüzünlü sonbahar Polyannası – Elend Aydın
Next post
Hasankeyflilere zorunlu göç dayatması: "Evlerimiz elimizden alındı, ne yapalım?"