Ana SayfaToplumsal CinsiyetKendisini cinsel saldırıya maruz bırakan erkeği öldüren kadına 10 yıl hapis

Kendisini cinsel saldırıya maruz bırakan erkeği öldüren kadına 10 yıl hapis

HABER MERKEZİ – Antalya’da kendisini sistematik cinsel saldırıya maruz bırakan Durmuş Tayyar’ı meşru savunma hakkını kullanarak öldüren kadına verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ağır tahrik indirimi uygulanarak 10 yıla düşürüldü.

Antalya’nın Korkuteli ilçesinde yaşayan Leyla isimli bir kadın, kendisini sistematik olarak cinsel saldırıya maruz bırakan Durmuş Tayyar’ı özsavunma uygulayarak geçtiğimiz Şubat ayında öldürmüş, ardından gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Leyla’nın yargılandığı davanın karar duruşması Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada konuşan Leyla, daha önceki ifadelerini tekrarlayarak, “Daha önce tehditle defalarca tecavüz etti. Maktulün aileme ve çocuklarıma bir şey yapacağından korkuyordum. Maktul psikopat bir insandı” dedi.

“Maktul ölmeden önce çocuklarımı öldüreceğini, kaçıracağını söyleyerek tehdit ediyordu. Onu nasıl durdurabilirdim, bilmiyorum. Eşime veya başkalarına yaşadıklarımı anlatacak durumda değildim. Keşke olmasaydı. Pişmanım.”

DHA’nın haberine göre kadının avukatı Toygahan Turan, Leyla’ya verilecek kararın emsal nitelikte olacağını söyledi.

“Müvekkilimin maktulü neden öldürdüğüne müvekkilimin gözüyle bakılması gerekiyor. Burada maktulün amacı cinsel saldırı, müvekkil de buna izin vermiyor, istemiyor. Müvekkilim maktulden uzak durmaya çalışmıştır.
Maktulün sabıka kayıtları dikkate alınmalıdır. Müvekkilim ile ilgili verilecek karar, Türkiye’de bir kadının kendini savunması açısından verilecek emsal bir karar olmalıdır. Ülkemizde kadınlar kendilerini savunmaktan çok bir eşya gibi görülmektedir. Vicdanlara hitap edecek bir karar bekliyorum.”

Son sözü sorulan Leyla ise “Çocuklarımın biri dışarıda, biri de benim yanımda içeridedir. Ailevi durumumun gözetilerek en azından tutuksuz yargılanmak üzere tahliyemi istiyorum” dedi.

Ardından mahkeme heyeti, sanığı önce ‘kasten insan öldürmek’ suçundan ömür boyu hapse mahkum etti.

Sonrasında ceza ağır haksız tahrik indirimiyle 12 yıla indirdi. Cezada takdir indirimi de uygulanarak 10 yıla düşürüldü.

Tutukluğuna devam kararı verilen Leyla, infaz yasasına göre, cezaevinde yattığı süre de göz önünde bulundurularak, 5 yıl sonra tahliye edilecek.




Önceki Haber
Dünya nüfusunun yüzde 11'i açlık çekiyor
Sonraki Haber
Mahkemeden Uber’e erişim engeli kararı