Ana SayfaEkolojiKum ocakları Dicle Nehri’nin “yönünü değiştiriyor”

Kum ocakları Dicle Nehri’nin “yönünü değiştiriyor”

HABER MERKEZİ – Dicle Nehri üzerinde bulunan kum ocakları, çalışma ruhsatlarının süreleri dolmasına rağmen faaliyetlerini sürdürüyor. Bu nedenle nehrin yönünün değiştiği belirtiliyor.

Şırnak’ın Cizre ilçesindeki Dicle Nehri üzerinde bulunan ve yıllardır tepkilere rağmen kapatılmayan kum ocakları, her geçen gün çalışma alanlarını daha da genişletiyor.

Kent genelinde sayısı 6’yı aşan ocaklardan birçoğu Cizre ile Şırnak merkeze bağlı Kasrik Beldesi arasındaki alanda bulunuyor.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre bu ocaklardan sadece birisinin ruhsatının bulunduğu, diğerlerinin ise çalışma ruhsatlarının sürelerinin dolduğu belirtiliyor.

Söz konusu ocakların, buna rağmen her geçen gün kazı çalışmalarını çok sayıda iş makinesi ile nehrin farklı noktalarına taşıdığı bildiriliyor.

Canlı yaşamına büyük zarar veriyor

Haberde kum ocaklarının, nehirdeki canlı yaşamına büyük zarar verdiği ifade ediliyor.

Nehrin kenarında bulunan az sayıdaki yeşilin yok olmasına da neden olan ocaklar, aynı zamanda nehir içinde derin girdapların açılmasını sağladı.

Yıllardır devam eden işlemden kaynaklı nehrin kent merkezi ve yakın çevresi içerisinde kalan bölümünün neredeyse tamamı ise derin girdaplarla doldu.

Bu girdapların bulunduğu alanlarda sadece son iki yıl içerisinde nehre serinlemek için giren çoğu çocuk 20’yi aşkın kişi boğularak hayatını kaybetti.

Nehrin yönü değişiyor

Tüm bunlara rağmen çalışmaları durdurulmayan ve denetim altına alınmayan ocaklar, bir süredir de nehrin bazı alanlarına set çekmeye başladı.

Ocaklar, set çektiği alanların arkasında çalışmalarını sürdürürken, söz konusu setten kaynaklı bazı yerlerde nehrin yönü değişmiş durumda.

Previous post
Etiyopya'daki protestolarda en az 67 kişi yaşamını yitirdi
Next post
İşgal altındaki Paris’te hayata tutunma çabası: “Işık Hep Oradaydı”