Ana SayfaGüncelKürt sineması üzerine: “Devletsiz Bir Ulusun Sineması”

Kürt sineması üzerine: “Devletsiz Bir Ulusun Sineması”

HABER MERKEZİ – Öykü yazarı, yönetmen Soner Sert’in üçüncü kitabı “Devletsiz Bir Ulusun Sineması”, Dipnot Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı. Kitapta “vatansızlık”, “sınır” ve “ölüm” temaları üzerinden Kürt sinemasının farklı boyutları irdelenirken, “Kürt sinemasını, Kürt sineması yapan şey nedir?” sorusunun yanıtı aranıyor.

Yazar ve yönetmen Soner Sert’in “Kürt sinemasını, Kürt sineması yapan şey nedir?” sorusuna yanıt aradığı yeni kitabı “Devletsiz Bir Ulusun Sineması” çıktı.

Dipnot Yayınları etiketiyle raflarda yerini alan kitap, devletsiz bir ulusun sineması üzerine estetik bir tartışma başlatırken Kürt kimliği ile Kürt sineması arasındaki bağlantılara da odaklanıyor.

Dört farklı ülkeye bölünmüş topraklar üzerinde yaşayan bir halkın sinemasının özünü oluşturan “vatansızlık”, “sınır” ve “ölüm” temaları üzerinden Kürt sinemasının farklı boyutlarını irdeliyor.

Kitabında Yılmaz Güney’in sinema anlayışının Kürt sinemacıları üzerindeki etkilerini inceleyen Soner Sert, daha sonra Kürt filmlerinin estetiğinin bir ortaklık yaratıp yaratmadığını, Bahman Ghobadi’nin Sarhoş Atlar Zamanı, Anavatanımın Şarkıları, Kaplumbağalar da Uçar ve Yarım Ay, Hiner Saleem’in Votka Limon, Sıfır Kilometre ve Tatlı Biber Diyarım, Şevket Emin Korkî’nin Taşa Yazılmış Hatıralar, Kazım Öz’ün Fotoğraf ve Hüseyin Karabey’in Gitmek filmleri mercek altına alınarak bir bütün halinde değerlendiriyor.

Soner Sert, bianet’ten Ayşegül Özbek’e verdiği demeçte odağına aldığı filmleri neye göre seçtiğini ise şöyle açıklıyor:

“Aslında filmlerden ziyade sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel kodlardan yola çıktım. Bildiğiniz gibi Kürtler, pek çok devletin sınırları içinde yaşıyor. Evvela tarihsel bir perspektifle, beşeri olanın ardına düştüm. Bu bağlamda da ortak göstergelerin ne olabileceği sorusunu sordum.
“Mesele sinemaysa, konsept olarak estetikle ilişkilendirmemek olmaz. Dolayısıyla, ortaya çıkan temalar ekseninde, estetik niteliği de odağa alarak filmler seçtim. Yani filmlerden yola çıkarak kod aramadım, kodlar üzerine film seçtim.”

“Devletsiz Bir Ulusun Sineması”nda ayrıca, belgesel ve kurmaca sinemanın iç içe geçtiği biçimsel bir yapıya (docu-drama) sahip olan Kürt filmleri uluslararası arenaya çıkmasıyla birlikte Kürt sinemasının ulaştığı yeni boyutlar gözler önüne seriliyor.

Soner Sert hakkında

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nde lisans, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans öğrenimi gördü.

Senaryosunu yazıp, yönetmenliğini yaptığı “Köprü” (2012), “Baba” (2014), “Hastabakıcı” (2017) ve “Alarga” (2018) kısa filmleriyle ulusal ve uluslararası festivallerde elliden fazla ödül kazandı.

Kitap-lık, Varlık, Yeni e gibi dergilerde öyküleri, Altyazı, Sanat Dünyamız, Birikim, Gazete Duvar, Bianet, BirGün, Artful Living ve Cumhuriyet gibi mecralarda, kültür sanat hususunda yazdığı yazıları ve röportajları yayınlandı.

2018’in Mart ayında h2O Kitap’tan “Yönetmenler İlk Filmini Anlatıyor” isimli sinema kitabı, aynı senenin Mayıs ayında İthaki Yayınları’ndan “Duvar” isimli öykü kitabı yayımlandı.




Önceki Haber
Anonymous'dan Greta Thunberg'e 'mesaj'
Sonraki Haber
Pedro Almodóvar ilk İngilizce filmini çekmeye hazırlanıyor