Ana SayfaDünyaLübnan’da eylemler sonuç verdi: Hükümet reform paketinde anlaştı

Lübnan’da eylemler sonuç verdi: Hükümet reform paketinde anlaştı

HABER MERKEZİ – Lübnan’da yüksek vergi oranları, hükümetin ekonomi politikaları ve WhatsApp aramalarını vergilendirme planları nedeniyle eylemler düzenlenmesinin ardından Başbakan Saad el-Hariri ülke genelinde protestolara neden olan ekonomik krizin etkilerini hafifletmek için hazırlanan reform paketini kabul etti.

Lübnan’da halk hükümetin yaşanan ekonomik krizle ilgili aldığı önlemler nedeniyle 17 Ekim’de sokağa çıkmıştı.

Hükümet, 2020 bütçe taslağında gelirleri artırabilmek için ‘Voip’ olarak bilinen internet üzerinden telefon görüşmelerine günlük vergi getirileceğini duyurmuştu.

Bu karar, WhatsApp, Facebook, Messenger ve Apple’ın FaceTime uygulamaları için geçerli olacaktı.

Vergi oranı da günlük 0,20 dolar olarak belirlenmişti.

Bu kararla hükümet yaklaşık 3,5 milyon Voip kullanıcısından, yıllık 250 milyon dolar gelir vergisi elde etmeyi planlıyordu.

Ancak sokağa çıkanlar asıl sebebin ekonomik kriz olduğunu söylüyordu.

Protestolardaki ana talep yolsuzlukların sonlandırılması olurken, halkın büyük çoğunluğu ülkeyi yöneten elitlerin istihdamı artıramadıkları için gençlerin ülkeden ayrılmaya zorladığını düşünüyor.

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri mezhepsel ve siyasi ayırılıklar nedeniyle büyük oranda çıkmaza giren koalisyon üyelerine 18 Ekim günü krizi durdurmaya yönelik bir plan hazırlamaları için 72 saat verdiğini söylemiş aksi taktirde istifa edeceğinin sinyalini vermişti.

Başbakan muhaliflerini Batı’dan gelecek 11 milyar dolarlık yardım taahhütlerinin önünü açmak için gerekli adımların atılmasını engellemekle suçlamıştı.

Protestolara karşı askerler ve güvenlik güçleri ülkenin önemli bölgelerinde konuşlanırken başkanlık sarayına giden yollar da kapatılmıştı. Bankalar da 21 Ekim (bugün) kapalı kalacağını açıklarken ülkenin en büyük sendikası da genel grev kararı almıştı.

Reform paketinde anlaşma

Fotoğraf: Reuters / Mohamed Azakır

Eylemlerin ülke genelinde yaygınlaşması üzerine Başbakanı Saad el-Hariri protestolara neden olan ekonomik krizin etkilerini hafifletmek içn hazırlanan reform paketini kabul etti.

Yeni reform paketi kapsamında şimdiki ve eski cumhurbaşkanlarının, bakanların, milletivekillerinin maaşları yüzde 50 oranında azaltılacak. Bazı devlet kurumları ve bürokratlara ödenen desteklerde kesintiler yapılacak.

Ayrıca merkez bankası ve özel bankalar 2020 yılı bütçesinde “sıfıra yakın” açık hedefine ulaşılması için 3,3 milyar dolarlık destek verecek.

Reformda ayrıca telekomünikasyon sektörünün özelleştirilmesi ve eskiyen yüksek maliyetli elektrik altyapısının kapsamlı olarak gözden geçirilmesi bulunuyor.

Lübnan’da ekonomik durum

Lübnan’da hükümet Hıristiyan, Dürzi, Şii ve Sünni siyasi partilerin oluşturduğu 30 üyeli kabineden oluşuyor.

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan’da ekonomik sıkıntılar yaşanıyor.

Maliye Bakanlığı’nın Mayıs ayında yayımlanan raporuna göre, ülkede kamu borcu 2019’un ilk çeyreği itibarıyla 86,2 milyar dolara ulaşmış durumda.


Karınca, BBC Türkçe, Euronews

Lübnan’da halk sokakta, Başbakan Hariri’nin istifası isteniyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mardin ve Afrin'de iki asker hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Maden işçileri 17 gündür hakları için direnişte: "Ya hep beraber ya hiçbirimiz"