Ana SayfaDünyaLübnan’da halk sokakta, Başbakan Hariri’nin istifası isteniyor

Lübnan’da halk sokakta, Başbakan Hariri’nin istifası isteniyor

HABER MERKEZİ – Lübnan’da halk yüksek vergi oranları, hükümetin ekonomi politikaları ve WhatsApp aramalarını vergilendirme planları nedeniyle sokaklarda. Eylemlerde şu ana kadar iki kişi hayatını kaybederken, halk Başbakan Saad el-Hariri hükümetinin istifasını talep ediyor. Hariri ise hükümet ortaklarının reformlara izin vermediğini ileri sürüyor.

Lübnan’da halk hükümetin yaşanan ekonomik krizle ilgili aldığı önlemler nedeniyle sokakta.

İletişim Bakanı Muhammed Şukayr’ın, WhatsApp uygulamasına yönelik vergi kararından vazgeçildiği yönündeki açıklamasına karşın halk eylemlerini sürdürüyor.

Koalisyon hükümeti, WhatsApp ve benzeri internet üzerinden aramaları sağlayan uygulamalara günlük 0,20 dolar (20 sent) vergi getirmeyi planlıyordu.

Başkent Beyrut’un kuzeyinde bulunan Jeita semtinde sokaklara dökülen halk, ana caddelere barikatlar kurarak, lastik yaktı.

Eylemler sonrası polis ekiplerine Lübnan ordusundan takviye yapılırken, kolluk kuvvetlerinin müdahalesi sonucu Kızıl Haç yetkilileri 10 ila 15 kişinin yaralandığını ve tedavi altına alındığını kaydetti.

Lübnan polisi ise kolluk kuvvetlerinden 60 kişinin yaralandığını öne sürdü.

Öte yandan Lübnan’da protestocuların yaktığı ateşin sıçradığı binada iki kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Hariri ortaklarını suçluyor

Eylemciler, Başbakan Saad el-Hariri hükümetinin istifasını talep ediyor. Başbakan Hariri ise hükümet ortaklarının reformlara izin vermediğini ileri sürüyor.

Başbakan Hariri, 18 Ekim’de yaptığı konuşmada, koalisyon ortaklarına reformları hayata geçirmek için 72 saat süre verdi, aksi durumda başka bir yaklaşım sergileyeceği uyarısında bulundu.

WhatsApp vergisi 

Fotoğraf: Reuters / Ali Hashisho

Hükümet, 2020 bütçe taslağında gelirleri artırabilmek için Perşembe günü ‘Voip’ olarak bilinen internet üzerinden telefon görüşmelerine günlük vergi getirileceğini duyurmuştu.

Bu karar, WhatsApp, Facebook, Messenger ve Apple’ın FaceTime uygulamaları için geçerli olacaktı.

Vergi oranı da günlük 0,20 dolar olarak belirlenmişti.

Bu kararla hükümet yaklaşık 3,5 milyon Voip kullanıcısından, yıllık 250 milyon dolar gelir vergisi elde etmeyi planlıyordu.

Ülkedeki iki cep telefonu şebekesi de devlete ait şirketlere bağlı. Lübnan’da telefon ücretleri bölgenin en pahalı şebekeleri arasında.

Ancak sokağa çıkanlar asıl sebebin ekonomik kriz olduğunu söylüyor.

Beyrut’taki protestoculardan Abdullah “WhatsApp için burada değiliz, her şey için, yakıt, gıda, ekmek hepsini protesto için buradayız” diyor.

Lübnan’da ekonomik durum

Lübnan’da hükümet Hıristiyan, Dürzi, Şii ve Sünni siyasi partilerin oluşturduğu 30 üyeli kabineden oluşuyor.

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan’da ekonomik sıkıntılar yaşanıyor.

Maliye Bakanlığı’nın Mayıs ayında yayımlanan raporuna göre, ülkede kamu borcu 2019’un ilk çeyreği itibarıyla 86,2 milyar dolara ulaşmış durumda.


Karınca, BBC Türkçe, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Merve Ünal’ı öldüren polise müebbet hapis istemi
Sonraki Haber
Hollanda’nın 2015’te Kerkük yakınlarında düzenlediği hava saldırısında "70 sivil hayatını kaybetti"