Ana SayfaGüncelMan Booker Ödülü Margaret Atwood ve Bernardine Evaristo’ya verildi

Man Booker Ödülü Margaret Atwood ve Bernardine Evaristo’ya verildi

HABER MERKEZİ – Uluslararası edebiyat ödülleri arasında prestijli bir yere sahip olan Man Booker Ödülü bu yıl iki yazara birden verildi. Ödülü, ‘The Testaments’la Margaret Atwood ve ‘Girl, Woman, Other’ kitabıyla Bernardine Evaristo kazandı.

Uluslararası edebiyat ödülleri arasında oldukça prestijli bir yere sahip olan Man Booker Ödülü bu yıl iki yazara birden gitti.

Booker Ödülü 1974 ve 1992 yıllarında da ikişer yazara verilmiş, ardından kurallar değiştirilerek ödülün tek yazara verilmesi zorunluluğu getirilmişti.

Bu kez kuralları yıkan jüri, ödülün, The Testaments kitabıyla Margaret Atwood ve Girl, Woman, Other kitabıyla Bernardine Evaristo’ya verilmesine karar verdi.

Jüri başkanı Peter Florence, jürinin 5 saat süren toplantıda tek bir isim üzerinde anlaşamadığını ve ödül komitesinin karşı çıkmasına rağmen ödülü iki kişiye vermek istediklerini açıkladı.

Londra’daki Guildhall salonunda düzenlenen ödül töreninde konuşan Atwood favoriler arasında gösteriliyor olmasına rağmen, “İkimiz de bu ödülü beklemiyorduk” dedi.

Ödülü kazanan ilk siyah kadın

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Evaristo ilki 1969’da verilen ödülü kazanan ilk siyah kadın ve ilk siyah Britanyalı yazar oldu.

Geçen ay yayımlanan The Testaments, Atwood’un 1985 tarihli Damızlık Kızın Öyküsü kitabının devamı. 79 yaşındaki Atwood, ödülü kazanan en yaşlı yazar oldu.

Yazar Evaristo’nun Girl, Woman, Other kitabı da Britanya’de yaşayan, 12 ile 93 yaşları arasında, çoğunluğu kadın ve siyah 12 karakterin hayatını anlatıyor.

Ayrıca Atwood, 2000 yılında da The Blind Assassin kitabıyla Booker Ödülü’nü kazanmıştı. Atwood böylelikle ödülü ikinci kez kazanan dördüncü yazar oldu.

Previous post
St. Pauli 'operasyonu destekleyen' Cenk Şahin'i kadro dışı bıraktı
Next post
Ekvador'da eylemler Moreno'ya geri adım attırdı