Ana SayfaÇalışma YaşamıMetal işçilerinin gazetesi yayında: “Metal Gazete”

Metal işçilerinin gazetesi yayında: “Metal Gazete”

HABER MERKEZİ – Metal işçilerinin gazetesi “Metal Gazete” yayın hayatına başladı. Gazetede Türkiye’nin yanı sıra dünyadaki metal işçilerinden de haberler var. “Yola çıkarken” başlıklı takdiminde gazete “Neden şimdi?” sorusuna yanıt veriyor. Şimdiden zorlu geçeceği belli olan bir metal grup toplu sözleşme sürecinin içerisinde olunduğu hatırlatılırken, “metal dayanışmasının” önemine vurgu yapılıyor. Metal Gazete’nin “Yola çıkarken” başlıklı sunuşunu paylaşıyoruz.


Metal Gazete


Şu anda, zorlu geçeceği baştan belli olan bir metal grup toplu sözleşme sürecinin içindeyiz. Bir yandan patronlar şimdiden ekonomik krizi bahane ederek işlerin ne denli kötü olduğundan, karlılıklarının ne kadar azaldığından dem vurup duruyorlar. Diğer yandan ise, sendikalar, yakın zamanda biten kamu işçi ve memur toplu sözleşmeleri, Tüpraş sözleşmesi gibi çok düşük ve hatta gülünç zamlarla biten toplu sözleşmeleri örnek göstererek bizleri daha azına ikna etmeye çalışıyorlar.

Ama kimse, son birkaç yıl içinde artan hayat pahalılığından, kaybolan alım gücünden, ay sonunu nasıl getirdiğimizden, ya da sadece son birkaç ayda şirketlerin satışları azalsa bile karlarının hala daha artmakta olduğundan bahsetmiyor.

Evet doğru, yakın zamanda biten son birkaç toplu sözleşmede kamu işçisine ilk altı ay için yüzde 8 memurlara ilk altı ay için yüzde 4 gibi, hayat pahalılığı ile hiçbir alakası olmayan, adeta emekçilerle dalga geçercesine ücret zamları verildi. Ve yine doğru, özellikle bu yaz içinde otomobil şirketlerinin ve metal işkolundaki diğer şirketlerin satışları ciddi miktarda azaldı. Ama bunların her ikisi de, önümüzdeki süreç için karamsar olmamızı gerektirmiyor. Tüm otomobil şirketleri hala daha bizim hayalini bile kuramayacağımız devasa karlar elde ediyorlar ve halen daha üretim yapmayı sürdürüyorlar. Yani metal işçisine ihtiyaçları var. Aslında onların bizlere, bizlerin onlara olduğundan çok daha fazla ihtiyaçları var. Az önce bahsedilen tüm bu zorluklar taleplerimizi azaltmamızı değil sadece bu talepleri elde etmek için daha fazla hazırlık yapmamızı zorunlu kılıyor. Sendikalarından bağımsız olarak tüm metal işçilerinin bu süreci birlik halinde sürdürmesi gerekir. Sendikalarımızı daha yakından takip etmeli, daha fazla kontrol etmeli, bizim taleplerimizin dışında bir şey yapmamaları için yönlendirmeliyiz. Hangi sendikaya üye olurlarsa olsunlar, bir işyerinde yaşananların diğer tüm işyerlerindeki arkadaşlarımız tarafından takip edilebilmesi ve bilinmesi gerekir. Tüm bu zorluklara rağmen, birlikte mücadele ile taleplerimizin hepsini alabiliriz. Bunun örnekleri de var, geçmişte, 1991 yılında, 1. Körfez Krizi sırasında grev yasaklanmasına, kriz olmasına rağmen üç sendika birlikte kararlılıkla durdu ve çok yüksek zamlarla bir sözleşme imzalayabildi.

Metal Gazete tam da bu ihtiyaca karşılık olarak yayına başlıyor. Kuşkusuz bazı zorlukları olacak olan ama yine de metal işçileri tarafından kazanımlarla sonuçlanması mümkün olan bu toplu sözleşme sürecinde, elimizden geldiğince metal işçilerinin kazanması için çabalayacağız. Bunun tek yolunun ise, sektördeki hangi sendikaya üye olursa olsun tüm metal işçilerinin birlikte mücadelesinden geçtiğini düşünüyoruz. Metal işçilerinin toplu sözleşme sürecini yakından takip etmeleri gerekliliğine cevap vermek amacıyla, her bir detay konusunda düzenli olarak bilgilendirmeler yapmaya çalışacağız. Üç sendikanın ortaklaşa eylemler yapmayı zorlamaya, taleplerini ortaklaştırmaya çalışmalarının gerekliliğine inanıyoruz. Bunu sağlayacak olanın da sendikalarını birleşik mücadele amacıyla ileriye doğru itecek, denetleyecek metal işçileri olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla, üç sendikadan işçilerin birbirleri ile bilgi alışverişinde bulunabilmesi, ortakça tartışabilmesi ve tüm metal işçilerine toplu sözleşme sürecine dair somut detaylı bilgiler verilebilmesi için kullanacağız sayfalarımızı ve bu sayfalar tüm metal işçilerine açıktır.

Previous post
Kandıra'daki tutuklulara 'adaba uygun' giyinmedikleri bahanesiyle disiplin cezası
Next post
Sayı 13'e yükseldi: Cizre Belediyesi'ne de kayyum