Ana SayfaDünyaMültecilere de kucak açan Exarcheia tehdit altında

Mültecilere de kucak açan Exarcheia tehdit altında

HABER MERKEZİ – Atina’da dayanışma kültürünün yaşadığı, halk meclislerinin var olduğu Exarcheia Mahallesi hem hükümetin hem de kapitalist şirketlerin hedefinde. Bu mahallenin dayanışmacı ruhu ve direniş geleneği Politeknik Direnişi’ne kadar uzanıyor. Bugün mültecilere de yuva olan mahalle tehdit altında; Yunanistan’daki hükümet değişikliği ile mahalleye polis saldırılar düzenledi. Exarcheia’da son dönemde neler olup bittiğini gazeteci Nikos Giannopoulos’a sorduk, onu dinliyoruz.


Söyleşi: Hasan Özhan Ünal


Exarcheia’nın uzun tarihi ile başlarsak; Politeknik Direnişi ile bu mahallenin bağı nedir ve geçmişin direniş kültürü bugünün Exarcheia’sında nasıl kendini sürdürüyor?

Nikos Giannopoulos

Exarcheia, sizlerin de bildiği gibi, kültür ve direniş geleneği bakımından Atina’nın en eşsiz bölgesidir. 1974’te “Politeknik Direnişi” ile kurtarılan Exarcheia, sanat ve kültürle beraber gelişen bir yer.

20’nci yüzyılın başından bugüne kadar öğrenciler siyasi faaliyetlerinin çoğunu Exarcheia’da başlattı, direniş ve mücadele ile burada tanıştı. Bu gelenek bugüne dek geldi.

Exarcheia her zaman sol ve anarşist fikirlerin gelişimi için verimli bir alan oldu. Bu gelenek bugüne kadar devam etse de son on yılda artan suç oranı sebebi ile bölgenin imajı zedelenmiş durumda.

Exarcheia’da dayanışma evlerine dönük son polis saldırısını ülkedeki iktidar değişimiyle açıklamak mümkün mü, yoksa başka nedenler de sıralanabilir mi?

Ülkenin yeni sağ hükümeti Exarcheia’yı uyuşturucu ile mücadele adı altında “yeniden ele geçirme” projesini seçim öncesi vaatlerinde duyurmuştu.  Kiryakos Miçotakis ve yeğeni (Atina belediye başkanı) Costas Bakoyannis de aynı şekilde defalarca bunu vurgulamıştı. Şu ana kadar gördüğümüz  tek pratik “uyuşturucu ile mücadele” bahanesiyle mültecilere zülüm etmeleri. Exarcheia’daki polis operasyonlarının yeni hükümetin ihtiyaçlarına hizmet ettiği çok açık.


Exarcheia’ya dokunmayın: Atina’nın anarşist topluluğu direniyor – Ella Fassler


Ella Fassler, Ağustos ayında mahalleye dönük saldırı ve direniş üzerine kaleme aldığı yazısında “Exarcheia’nın antikapistalist karakteristiğinin, mahalleyi kapitalist bir dönüşüme soktuğunu” söylüyor ve Airbnb’nin buradaki varlığına dikkat çekiyor. Airbnb Exarcheia’ya ne yaptı/yapıyor? Mahalle iktidarın yanı sıra kapitalist oluşumlar tarafından nasıl hedef alınıyor?

İktidarın  Exarcheia’daki asıl projelerinden biri de her ne kadar  sır olarak tutsalar da herkesin bildiği bir gerçek olan  Airbnb sistemi ile komün-kolektif yaşamı yok edip bölgedeki emlak ticaretini yabancılara vermek ve turistlere kiralamak suretiyle Exarcheia’yı Atina’nın yeni bir “Psiri”si (Atina‘nın eğlence merkezi) haline getirmek .

Son iki yıldır Exarcheia’da gayrimenkuller, krizden dolayı başta Çinli olmak üzere yabancı emlakçılara  düşük fiyatlarla satılıyor. Ve bu satılan gayrimenkuller Airbnb sistemi ile turistlere kiralanıyor. Bu sebepten bölgede Atina’da yasayan ve ihtiyacı olan insanların kiralık ev bulması artık çok zor.

“Airbnb destekçileri evinize dönün, burada sınıf savaşı var”

Exarcheia’da kaynaklar nasıl kullanılıyor, mahalle nasıl idare ediliyor, örneğin meclisler var mı? Oradaki dayanışma kültürünü kısaca anlatır mısınız?

Exarcheia’daki finansal yönetim hakkında net konuşamayız ancak insanları harekete geçiren, sosyal ve kültürel eylemler geliştiren, savunmasız insanlara yardım eden pek çok bağımsız grup var.  Bunlar özellikle kriz zamanlarında gelişen, dayanışmada bulunan kolektif gruplar.

Sizce Exarcheia’yı ne bekliyor, son gelişmeler ışığında öngörünüzü alabilir miyiz?

Fotoğraf: AFP / 2019

Tahmin etmek zor. Elbette hükümet bölgede hala var olan direnişten rahatsız ve buna saldırıyor. Exarxia’da işgallere saldırarak burada tamamen kapitalist moderniteye geçiş yapmak istiyor. Bu yüzden de “suçla mücadele etme” adı altında Exarxia’yı yeniden ele geçirmek için planlarını uyguluyor. Başarılı olup olmayacakları şüpheli.

Ve elbette bölgede hala var olan direniş ruhu  var, eli kolu bağlı oturmuyor. Polis saldırılarına karşılık veriliyor. Fakat neler olacağını kestirmek zor; izlemeli ve görmeliyiz.

Previous post
Tahir Elçi adına oyuncak kütüphanesi açıldı
Next post
Nedeni 'sosyal medya paylaşımları': Gazeteci Canözer'in evine baskın