Ana SayfaEkolojiMunzur Vadisi’ne yapılması planlanan HES projesi iptal edildi

Munzur Vadisi’ne yapılması planlanan HES projesi iptal edildi

HABER MERKEZİ – Dersim’de yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali projesi Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Kararın Munzur Vadisi’nde yapılması planlanan diğer projeler için emsal niteliğinde olabileceği belirtildi.

Dersim’deki Munzur Vadisi Milli Parkı’na yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin iptali için 10 yıl önce açılan dava sonuçlandı.

Milli Park Kanunu’na aykırılık, ekosistem dengelerinin bozulması, yaban hayatının tahrip edilmesi gerekçeleriyle, Kaletepe HES projesinin iptaline karar verildi.

Emsal karar olabilir

Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi’nin iptal kararı verdiği davaya ilişkin DHA’ya konuşan, iptal davasını açan avukatlardan biri olan Özgür Ulaş Kaplan, kararın Munzur Vadisi’nde yapılması planlanan üç barajın iptal edilmesine emsal olabileceğini ifade etti.

Munzur Vadisi’nde 500 civarında endemik bitki türünün ve onlarca yaban hayvanının yaşadığını hatırlatan Kaplan, özellikle soyu tükenmekte olan vaşakların bu bölgede yaşadığını ve bu karar sayesinde bu türlerin hayatının kurtulduğunu söyledi.

Dersim’deki Munzur Vadisi Milli Parkı’na dört HES ve baraj yapılması planlanıyordu.

Yargı sürecine taşınan Konaktepe Barajı ile Konaktepe HES I,  Konaktepe HES II projeleri iptal edilmişti.


DW, MA
Previous post
Barışı toplumsallaştırmak – Sebahat Tuncel
Next post
İstanbul'da 8. kattaki evinin balkonundan düşen Dilber Ayçiçek Çeçen yaşamını yitirdi