Ana SayfaGüncelMusa Çitil’in şikayetiyle haklarında dava açılan yedi gazeteciye hapis istemi

Musa Çitil’in şikayetiyle haklarında dava açılan yedi gazeteciye hapis istemi

HABER MERKEZİ – Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil’i hedef gösterdikleri iddiasıyla yargılanan yedi gazetecinin her biri için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

“Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla Şubat 2016’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) ve kapatılan Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan haberi sosyal medya hesaplarından paylaştıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan yedi gazetecinin yargılandığı davanın 4. duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Gazeteci Kemal Sancılı, duruşmaya başka bir davada tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS)  katılırken, diğer gazeteciler katılmadı. Duruşmada gazetecilerin avukatı Resul Tamur hazır bulundu.

MA’da yer alan habere göre sanık Selim Gönenç’in yakalama kararının yerine getirilmediği için davadan ayrı tutularak yeni dosya üzerinden işlemlerinin sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Davaya ilişkin mütalaasını açıklayan iddia makamı, gazetecilerin dosya içerisinde yer alan paylaşımları, Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağı dönemine ilişkin “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla yayınlandığı haberi ve Çitil’in birtakım bilgileri ve fotoğrafını paylaşarak hedef gösterdikleri gerekçesiyle üzerlerine atılı suçları işlediklerini ileri sürerek, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

Ayrıca savcı, gazeteci Selman Çiçek’in sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlar gerekçesiyle “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla da cezalandırılmasını talep etti.

Gazetecilerin avukatı Resul Tamur, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talebinde bulundu.

Mahkeme, avukat Tamur’un talebini kabul ederek, gazetecilerin ve avukatlarının savcının mütalaasına karşı savunma hazırlamaları için duruşmayı 18 Aralık’a erteledi.

Ne olmuştu?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla Şubat 2016’da KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) ve kapatılan Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan haberi, sosyal medya hesaplarında paylaştıkları gerekçesiyle yedisi gazeteci sekiz kişi hakkında dava açmıştı.

Hakkında dava açılan gazeteciler şöyle; Ömer Çelik, Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek, Abdulvahap Taş, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı.

Sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların devam ettiği dönemde Sur’da yürütülen operasyonla ilgili haberi paylaşan gazeteciler hakkında hazırlanan iddianamede, haberin yayınlandığı dönemde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı olan ve Temmuz 2016’da İçişleri Bakanlığı kararıyla Jandarma Genel Komutan Yardımcılığı’na terfi ettirilen Tuğgeneral Musa Çitil davacı olarak yer almıştı.

Previous post
Analar ve senaryolar - Bahadır Altan
Next post
Elif Çağlar Quartet 18 Ekim'de Arter sahnesinde