Ana SayfaToplumsal CinsiyetNadira Kadirova’nın avukatı: Savcılık gerekli araştırmayı yapmıyor

Nadira Kadirova’nın avukatı: Savcılık gerekli araştırmayı yapmıyor

HABER MERKEZİ – AKP’li Şirin Ünal’ın evinde intihar ettiği iddia edilen Nadira Kadirova’nın ailesinin avukatı Müjde Tozbey Erden, savcılığın kadın cinayetlerinde yapılması gereken araştırmayı yapmadığını söyledi. Ankara Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada ise “gerekli incelemelerin yapıldığı” savunularak, AKP’li vekil Şirin Ünal’ın parmak izinin alındığı duyuruldu.

AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın Ankara Çankaya’da bulunan evinde çalışan Özbekistanlı Nadira Kadirova’nın vekile ait silahla yaşamına son verdiği öne sürülmüş, şüpheli ölümün araştırılmaması üzerine kamuoyunda tepki oluşmuştu.

Kadirova’nın ailesinin avukatı Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey Erden, kadının intiharının mutlak şüpheler içerdiğini belirterek, savcılığın hakikatın ortaya çıkartılması için yapması gereken birçok araştırmayı yapmadığını söyledi.

bianet’ten Evrim Kepenek’e konuşan Tozbey-Erden, “Normalde bir kadın öldürüldüğünde savcılık adli tıp raporlarına göre intihar olup olmadığını açıklarken, Kadirova’nın intihar ettiğini Emniyet Müdürlüğü’nün açıklaması dahi en baştan şüpheleri arttırıyor” dedi.

“Nadira’nın intihar şekli, bir gece önce yakın arkadaşına ‘cinsel saldırıya’ uğradığına dair sözleri, Ankara Cumhuriyert Savcılığı’nın iki gün içerisinde otopsi ve Adli Tıp raporunu hızlıca aldırıp Nadira’nın cenazesini ülkesine göndermesi, bürokratik işlemlerin iki gün içinde halledilmesi, intihar ettiğine dair açıklamalar yapılması Nadira’nın ölümünü şüpheli hale getiriyor.”

‘Şirin Ünal’ın korunduğu görünüyor’

“Delil araştırmalarının yapılmaması milletvekili Şirin Ünal’ın korunduğunu da göstermektedir” diyen avukat, yapılması gerekenleri ise şöyle anlattı:

“Nadira’nın dahil, evdeki tüm yaşayanların ellerindeki ve giysilerinin üzerindeki swap yani kurşun artık örneklerinin alması, evde bulunan tüm çalışanlar dahil, ev sahipleri ile birlikte ifadelerinin alınması, Nadira’yı tanıyan ve bilen kimse olan, aynı evin içinde çalışan diğer Özbek kadına koruma sağlandığı garantisi verilerek, tanık olarak beyanlarının alınması, Nadira’nın bedeni üzerinde ‘cinsel saldırıya’ uğrayıp uğramadığının tespiti için sperm, dna vb. örneklerin araştırılmasının yapılması, Nadira’nın arkadaşlarına ve kardeşine ‘vebal alıyorsunuz’ deyip, şikayetlerinden ve tanık beyanlarından vazgeçirmeye çalışan polisler hakkında işlem başlatılması gerekiyor.”

‘Fuhuş yapıp yapmadığı kimseyi ilgilendirmez’

“Oysa ki savcılık tarafından soruşturma yapılırken, yukarıda bahsettiğimiz araştırmalar yapılmak yerine; tanıklara Nadira’nın fuhuş yapıp yapmadığı sorulmaktadır” diyen Tozbey şöyle konuştu:

“Nadira fuhuş yapıyorsa, bu kimseyi ilgilendirmez. Fuhuşun, Nadira’nın öldürülmesi ve cinsel saldırıya uğraması ile hiçbir ilgisi olamaz, kimseye de bu hakkı vermez. Ayrıca Nadira’nın arkadaşına ‘abimin yüzüne nasıl bakacağım’ deyip ağlaması da cinsel saldırıya, cinsel ilişkilere alışık olmadığının önemli bir kanıtı.
“Nadira’nın fuhuş yapıp yapmadığını sormak, soruşturma sürecini Nadira açısından kirletmeye yönelik bir uğraştır. Yapılmak istenmeyen soruşturmanın yönünü değiştirmek ve kendilerini haklı çıkarmaya dair uğraştır. Oysa ki Nadira kirletilemez. Biz Nadira’nın kirletirlenmesine izin vermeyeceğiz.”

Tozbey-Erden şu ana dek işletilen sürecin Kadirova’nın ölümünün üzerini örtmeye yönelik olduğunu da sözlerine ekledi.

Başsavcılık’tan açıklama

Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümüyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan da bir açıklama yapıldı.

Yazılı yapılan açıklamada, olay yerinde inceleme ile otopsi işlemlerinin yapıldığı, ayrıca AKP’li vekil Şirin Ünal’ın ifadesi ile parmak izinin alındığı duyuruldu.

Açıklamadaki ilgili bölümler şöyle:

“Ölen şahsa ait olduğu bildirilen cep telefonuna el konularak gerekli incelemenin yaptırıldığı, ölen şahsın geçmişe yönelik arama kayıtlarının temin edildiği ve teknik incelemeye gönderildiği,
“Ölene ait olduğu değerlendirilen intihar notu ile ölen şahsın ajandasına el konularak incelemeye gönderildiği,
“Olay anında ikamette bulunan milletvekili Şirin Ünal da dahil tüm şahıslardan parmak izi ve swap incelemelerinin yapılabilmesi için gerekli örnek ve numunelerin aldırıldığı,
“Ölen şahsın cesedi üzerinde klasik otopsi işlemlerinin yapılması için Adli Tıp Kurumuna sevkinin yapıldığı, Adlı Tıp Kurumunda otopsi işlemlerinin yapıldığı, ilk belirlemede ölenin bitişik atış yapmak suretiyle göğüs bölgesinin 5-6 cm üzerine isabet eden mermi neticesi öldüğünün tespit edildi,
“Otopsi esnasında tırnak, anal vajinal frotti, kan ve bütün biyolojik örnekler aldırılarak gerekli incelemelerin yapılabilmesi için Adli Tıp Kurumundan talepte bulunulduğu,
“Soruşturma esnasında milletvekili Şirin Ünal da dahil evde bulunan tüm şahısların ve ayrıca ölen şahsın arkadaşları olduğu bildirilen Ankara ilinde ikamet eden Abdullah ve İstanbul ilinde ikamet eden Leyla ve Nigar isimli şahısların da ifadelerinin alındığı,
“Tanıklardan Hilal’ın ifadesinde tanık Leyla ile ölen Nadira arasında önceden geçen birkaç hususu belirtmesi üzerine tanık Leyla’dan bu konu ile ilgili de bilgisinin sorulduğu anlaşılmıştır.

Ne olmuştu?

AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın Ankara’daki evinde çalışan ve 4 yıl önce Türkiye’ye yerleşen Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova, 23 Eylül akşamı yaşamını yitirmişti.

Ankara Emniyet Müdürlüğü, olaya ilişkin yaptığı açıklamada ‘silahla gerçekleştirilmiş bir intihar’ ifadesini kullanmıştı.

Kadirova’nın yakın bir arkadaşı ise olaydan önce ev işçisi kadının kendisine, AKP’li vekil Ünal’ın tacizine uğradığını ve kendini öldürmeyi düşündüğünü söylediğini belirtmişti.

Yürütülen soruşturma kapsamında yaşanan bazı gelişmeler de kamuoyunda “şüphe uyandırıcı” bulunmuştu.

Previous post
Kadın cinayetlerinde artış sürüyor: Eylül'de erkekler 53 kadını öldürdü
Next post
CHP kendi yargı paketini hazırladı: TMK ve KHK’liler için düzenlemeler öneriliyor