Ana SayfaDünyaNedeni ‘operasyon’: Fransa ve Almanya da Türkiye’ye silah satışını durdurdu

Nedeni ‘operasyon’: Fransa ve Almanya da Türkiye’ye silah satışını durdurdu

HABER MERKEZİ – Türkiye’ye silah satışını durduran ülkeler arasına Almanya ve Fransa da katıldı. Kuzey Suriye’ye dönük operasyonu nedeniyle Ankara’ya yönelik olası yaptırımlar da ‘kapıda’.

Almanya, Kuzeydoğu Suriye’ye dönük 9 Ekim Çarşamba günü başlattığı askeri harekat nedeniyle Türkiye’ye silah satışını durdurduğunu açıkladı.

Almanya’nın haftalık Bild Am Sonntag dergisine göre açıklama Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’dan geldi.

Maas, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda düzenlediği operasyona karşı olarak, Federal Hükümet Türkiye’nin Suriye’de kullanabileceği silahların satışı için yeni izinler düzenlemeyecektir” dedi.

Dergiye göre Almanya’nın 2018 yılında Türkiye’ye gerçekleştirdiği silah satışının boyutu 243 milyon euro. Bu da Almanya’nın bütün ihracatının üçte birine denk geliyor.

Daha önceki satışların da iptali istenmişti

Almanya’nın Avrupa Birliği’nden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, yaptığı açıklamada Türkiye’ye silah satışının durdurulmasını talep etmişti.

Sosyal Demokrat Parti’nin eşbaşkanlığı için devam eden yarıştaki adaylardan biri olan Roth, “Kürt bölgelerine saldırı devam ettiği müddetçe Almanya silah ihraç etmemeli” diye konuşmuştu.

Roth, daha önce satışına onay verilmiş silah ve savunma sanayi ürünlerinin sevkiyatının da durdurulmasını öngören bir moratoryum getirilmesi çağrısında bulunmuştu.

Fransa da askıya aldı

Almanya’nın ardından Fransa’nın da Türkiye’ye silah satışını askıya aldığı bildirildi.

Söz konusu açıklama Fransa hükümeti tarafından yapıldı.

Silah satışını durduran ülkeler

Norveç, Finlandiya ve Hollanda, Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik sürdürdüğü harekat nedeniyle Türkiye’ye yapılan tüm silah satışlarının askıya alındığını duyurmuştu.

Böylelikle Fransa ve Almanya’yla birlikte Türkiye’ye silah satışını durduran ülke sayısı beşe yükseldi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise ülkesinin “AB genelinde uygulanacak bir silah ambargosu kararı” için çaba göstereceğini açıklamıştı.

AB yaptırımları ‘kapıda’

Diğer yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanul Macron, Türkiye’nin askeri harekatını görüşmek üzere Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya gelecek.

Fransa, AB’nin Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı operasyon nedeniyle Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının ‘masada olduğunu’ açıklamıştı.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe, AFP

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKPM Başkanı'ndan Türkiye'ye: Askeri operasyonu sonlandırın
Sonraki Haber
CANLI BLOG | Kuzey Suriye’ye yönelik askeri harekatın dördüncü günü