Ana SayfaDünyaNobel Barış Ödülü sahibini buldu

Nobel Barış Ödülü sahibini buldu

HABER MERKEZİ – Nobel Barış Ödülü, “barış ve uluslararası işbirliği yolunda harcadığı çabalardan dolayı” Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali’ye verildi.

Norveç Nobel Komitesi, 2019 Nobel Barış Ödülü’nün sahibini açıkladı.

Ödül bu yıl Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali’ye verdi.

Komiteden yapılan açıklamada Ali’nin, Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki ile yakın iş birliği içinde Etiyopya ve Eritre arasında uzun süredir devam eden açmazı sona erdirmek için bir barış anlaşmasının ilkelerini hızlı biçimde şekillendirdiği, kararlı inisiyatifi, uluslararası iş birliğine ve barışa ulaşılmasındaki çabaları dolayısıyla bu ödüle değer görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Ali’nin çabalarının teşvik edilmesi gerektiğine inanıldığı, ödülün barış ve uzlaşı konusundaki önemli çalışmasında Etiyopya Başbakanı Ali’nin güçlendirmesinin ümit edildiği ifade edildi.

Ali’nin Etiyopya’da da birçok yurttaşa daha parlak bir gelecek ve iyi bir hayat ümidi veren önemli reformlara imza attığı aktarılan açıklamada, başbakan olarak uzlaşıya, dayanışmaya ve sosyal adalete ön ayak olmaya çabaladığı belirtildi.

Ödüle geçen yıl Ezidi aktivist Nadia Murad ve Kongo’da cinsel şiddete maruz kalanlara yardım eden hekim Denis Mukwege layıl görülmüştü.

Nobel Barış Ödülü

2019 ödülleri de dahil olmak üzere, Nobel Barış Ödülü şimdiye kadar 108 kişiye ve 24 kuruma verildi.

108 kişinin 18’i kadın, 90’ı erkeklerden oluşuyor.

Nobel Barış Ödülleri’ne layık görülenlerin yaş ortalaması 61.

Şimdiye kadar bu ödülü alan en genç isim 2014’te 17 yaşında olan Malala Yousafzai. En yaşlı isim ise 1995’te nükleer silahlara karşı çalışmaları nedeniyle ödüle layık görülen, o dönem 87 yaşında olan Joseph Rotblat.


2018 ve 2019 Nobel Edebiyat Ödülü sahipleri açıklandı

Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu

Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan bilim insanları belli oldu

Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nün sahipleri belli oldu

Previous post
40 yıl sonra: İran’da kadınlar stadyumda maç izledi
Next post
Putin'den IŞİD uyarısı: Türkiye'nin durumu kontrol altında tutabileceğinden emin değilim