Ana SayfaBilim ve TeknolojiNobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nün sahipleri belli oldu

Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nün sahipleri belli oldu

HABER MERKEZİ – “Hücrelerin oksijen mevcudiyetini nasıl algıladıklarına ve adapte olduklarına dair keşifler” alanındaki çalışmaları nedeniyle 2019 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nün sahibi ABD’li William Kaelin Jr ve Gregg Semenza ile Britanyalı Peter Ratcliffe oldu.

İsveç Akademisi, 2019 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nün sahiplerini açıkladı.

Ödül, ABD’li William Kaelin Jr, Britanyalı Peter Ratcliffe ve ABD’li Gregg Semenza’nın oldu.

Bilim insanlarına bu ödül, “hücrelerin oksijen mevcudiyetini nasıl algıladıklarına ve adapte olduklarına dair keşifler” alanındaki çalışmaları nedeniyle verildi.

Üç bilim insanı

Harvard Üniversitesi’nde onkoloji profesörü olan ABD’li 61 yaşındaki Kaelin Jr., ‘tümör baskılayıcı proteinler’ üzerine çalışmalar yürütüyor.

Oxford Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren Britanyalı moleküler biyolog Ratcliffe, ‘hipoksiye hücresel reaksiyonlar’ alanında araştırmalar yapıyor.

John Hopkins Üniversitesi’nde onkoloji alanında çalışan Semenza, ‘kanser hücrelerinin oksijensiz ortamlara adapte olmasını sağlayan HIF-1’i (hipoksiye bağlı faktörler)’ keşfedilmesiyle tanınıyor.

Nobel Ödülleri, Alfred Nobel’in ölüm tarihi olan 10 Aralık’ta törenle sahiplerine takdim edilecek.

Nobel Tıp Ödülü

Uluslararası Nobel Ödülü, İsveçli kimyager ve sanayici Alfred Nobel’in vasiyetiyle, ölümünün beşinci yılı olan 1901’den beri Fizik, Kimya, Tıp, Edebiyat ve Barış, 1968 yılından bu yana da Ekonomi dallarında veriliyor.

Nobel Tıp Ödülü 1901’den bu yana 214 bilim insanı layık görüldü.

Ödül, 39 kez bir kişiye verilirken, 32 ödül iki kişiye, 39 ödül ise üç kişi arasında paylaştırıldı.

Şimdiye kadar Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülen 214 kişinin yaş ortalaması 58.

Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülen en geç bilim insanı, ödülün 1923’teki sahibi Frederick G. Banting. Banting, James Rickard Macleod ile birlikte insülini bulduğu için ödüle layık görülmüştü.

Ödüle layık görülen 214 kişinin 202’si erkeklerden, 12’si kadınlardan oluştu.

Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülen kadınlar ise şöyle:

Gerty Cori (1947), Rosalyn Yalow (1977), Barbara McClintock (1983), Rita Levi-Montalcini (1986), Gertrude B. Elion (1988), Christiane Nüsslein-Volhard (1995), Linda B. Buck (2004), Françoise Barré-Sinoussi (2008), Elizabeth H. Blackburn ve Carol W. Greider (2009), May-Britt Moser (2014), Youyou Tu (2015).




Önceki Haber
Muhalefet uyarıyor: Türkiye'yi bekleyen IŞİD tehlikesi
Sonraki Haber
"Bu bir katliam": Lampedusa'da batan teknede 13 mülteci öldü, sekiz çocuk kayıp