Ana SayfaDünya‘Operasyon’ Yunanistan medyasının manşetlerinde: “İki başkan bir savaş, sonuç kaos”

‘Operasyon’ Yunanistan medyasının manşetlerinde: “İki başkan bir savaş, sonuç kaos”

ATİNA –  Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’deki operasyonu altıncı gününde. Avrupa basını operasyona ilişkin haberlerini altı gündür ilk sayfalarından duyuruyor. Yunanistan’da da birçok gazete operasyon başladığı günden bu yana konuya ilişkin haberleri manşetinden veriyor; operasyon için “işgal” nitelendirmesi yapılırken, sivil kayıplara dikkat çekiliyor. Türkiye Milli Takımı futbolcularının Arnavutluk maçındaki ‘asker selamı’ da gazete sayfalarında yer buluyor. Dört gazetenin bugünkü haberlerini gazeteci Çağdaş Kaplan derledi.


Haber: Çağdaş Kaplan


Syriza’ya yakınlığıyla bilinen Efimerida Ton Sindakton (Yazarların Gazetesi) Türkiye’nin operasyonunu ilk sayfadan gördü. Gazete operasyona ilişkin haberini “ABD ve AB Erdoğan’ı çembere alıyor” manşeti ile servis etti.

Operasyonu “işgal” olarak nitelendiren gazete, “Türkiye’ye yaptırımların yolda olduğunu” belirtti.

Haberde ayrıca Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi’nin Şam’la yaptığı anlaşmaya değinilerek şu ifadelere yer verildi: “Kürtlerin soykırım tehdidine karşı Şam’la masaya oturmak zorunda bırakıldı.”

Ayrıca operasyona ilişkin gelişmelere içeride de 3 sayfa ayıran gazete, dün Serekaniye’deki (Resulayn) bombardımana dikkat çekerek, “siviller ile gazetecilerin hedef alındığını” ifade etti.

Yunanistan’ın bir diğer önemli gazetesi Elefteros Tipos ( Özgür Basın) da operasyonu ilk sayfadan gören gazetelerden.

Gazetenin ilk sayfasındaki haber “Türk işgali 30 km’yi aşabilir” başlığını taşıyor. Gazete içerideki haberinde ise operasyonla beraber yeniden doğan IŞİD tehlikesine dikkat çekiyor.

Haberin ayrıntısında ise “Trump’ın Suriye’den çekileceğiz mesajı Erdoğan’a bir hediye niteliğinde değerlendiriliyor” ifadeleri yer alıyor.

Haberde ayrıca operasyon nedeniyle şu ana kadar 130 bin sivilin zorla yerinden edildiği aktarılıyor.

“Asker selamı” gazete sayfalarında

Operasyon, iktidardaki Neo Demokratia Partisi’ne yakınlığıyla bilinen Demokratia Gazetesi’nin de manşetinde.

Türkiye’nin operasyonunu eleştiren gazete, “Uluslararası dokunulmazlıkla kırım” ifadelerini kullanıyor.

Gazete Türkiye Milli Takımı futbolcularının geçtiğimiz gün çıktıkları Arnavutluk maçında operasyonu desteklemek için verdikleri “asker selamı”na da yer vererek fotoğrafı Nazi Almanyası futbol takımına benzetiyor.

Operasyona ilişkin haber ve yorumlara 3 sayfa ayıran gazete Türkiye’nin operasyonu nedeniyle yaşanan sivil kayıplara da değiniyor.

Gazete ayrıca Türkiye’nin operasyonunu fırsat bilerek Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolündeki cezaevlerinden kaçmaya çalışan IŞİD’lilere değiniyor ve “Türkiye’nin bombardımanı IŞİD’lilerin firarını kolaylaştırıyor” diyor.

“İki başkan bir savaş, sonuç kaos”

Operasyonu manşetinden veren haftalık Pondiki Gazetesi ise Cumhurbaşkanı Erdogan ve ABD Başknaı Trump’ı kastederek “İki başkan bir savaş, sonuç kaos” başlığını kullanmış.

Türkiye’nin operasyonu eleştiren gazetenin haberinde, “Herkes barış beklerken Trump ve Erdoğan Suriye’yi yeniden savaşı soktu” ifadeleri yer alıyor.

Previous post
Muhsin Ertuğrul’un kayıp filmi "Tamilla" Altın Portakal'da gösterilecek
Next post
Kadri Bağdu ölümünün 5. yılında anıldı